Belföld

2011.03.09. 13:48

Menzastop: a Pest megyei önkormányzat megoldja az étkeztetést

FMH -Csütörtöktől lesz olyan szociális intézmény, ahol a Pest megyei önkormányzat a középiskolákhoz hasonló módon, vagyis helyből érkező meleg étellel vagy hideg élelem osztásával oldja meg a közétkeztetési patthelyzetet, mivel a szolgáltató szombattól ezekben az intézményekben sem hajlandó főzni a megyeháza tartozása miatt.

MTI

A megyei önkormányzat sajtófőnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében leszögezte: összességében megoldott a közétkeztetés a megyében, de az ellátás nem teljes körű, és annak minősége, valamint a tartalma sem felel meg az igényeknek. 
"A rend megnyugtató helyreállításában számítunk a HunGast józan belátására" - írta Ambrus András.
A sajtófőnök megerősítette, hogy szerda délig nem született megállapodás a HunGast Kft. és a megyei önkormányzat vezetése között, ezért a múlt csütörtökön menzastop alá vont középiskolákban továbbra is az elmúlt napok gyakorlata szerint étkeztetnek. Jellemzően helyben megrendelt, illetve helyi segítséggel biztosított ebédet kapnak a gyerekek (ennek nagy része meleg étel, kisebb része a tanárok és a szülők által készített szendvics).
Hozzátette: noha a szociális intézményekben a raktárkészlet erejéig - szombatig - teljesíti közétkeztetési feladatait a szolgáltató, a kiosztott étel minősége az elmúlt napokban is az elvárt szint alatt maradt. Ezért csütörtökön már lesz olyan intézmény, ahol a középiskolákban bevezetett módszerhez hasonlóan szervezi meg az önkormányzat az ellátottak étkeztetését.
A megyeháza részletes felmérést végzett a saját fenntartású és a tőle független intézményekben rendelkezésre álló közétkeztetési kapacitásokról, így ha a helyzet nem változik, az étkeztetés koordinálásához adottak a feltételek - áll a közleményben.
Ezzel a módszerrel azonban nem tudnak teljes körű és kifogástalan minőségű étkeztetést biztosítani. A rend egy napon belül helyreállhatna, ha az önkormányzat tulajdonában lévő főző- és tálalókonyhákat, valamint az étkezőket használatba vehetné a megyeháza - írta Ambrus András. 
A sajtófőnök közölte: nem vitatják, hogy a két fél közötti érvényes szerződés alapján a HunGast Kft.-t megilleti a birtokvédelem, s belátják azt is, a megye által felhalmozott tartozás miatt a cégnek nem fűződik kifejezett érdeke ahhoz, hogy a lezárt helyiségeket megnyissa, ugyanakkor számítanak a szolgáltató józan belátására.
Mint hozzátette, rendkívül sajnálatos, hogy a konyhák és étkezők átadásával kapcsolatban naponta küldött kérések és a telefonon kezdeményezett megállapodási javaslatok elől a HunGast Kft. rendre kitért.
Ambrus András az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának többszöri kezdeményezésére - a kialakult helyzet miatt – összehívnak-e rendkívüli közgyűlést, elmondta: előre hozott közgyűlés lesz. Március 25-e helyett 18-án ül össze a testület, de az időpontváltozást nem a szocialisták "sürgetése", hanem több fajsúlyos téma megvitatásának szükségessége indokolja - közölte a sajtófőnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!