Belföld

2011.03.28. 14:33

KIM: valótlan a Blikk cikke, Répássy Róbert maga fizeti a bérlakását

Felháborító, hogy azt a régóta állami tulajdonban lévő lakást, amelyben jelenleg Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár három családtagjával együtt lakik, olyan bérelt "luxuslakásként" mutatja be a Blikk című napilap hétfői cikke, amelyet állami pénzből fizetnek - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

MTI

 Mint írták, ezt az ingatlant 1990 óta már öt miniszter és négy államtitkár használta, nagyságát a jogszabály határozza meg (az állami vezetőkkel együtt költöző családtagok függvényében), bérleti díja nincs, a rezsiköltséget pedig - mint minden esetben - az érintett fizeti.
A sajtóiroda felhívja a szerkesztőségek figyelmét arra, hogy a Blikk hétfői számában Luxuslakások állami pénzen címmel megjelent írás a KIM sajtóirodájától kapott részletes válaszok ellenére számos valótlanságot és ferdítést tartalmaz.
A témával foglalkozni kívánó médiumokat ezért arra kérik, hogy ne használják forrásként ezt a cikket, hanem forduljanak a KIM sajtóirodájához vagy a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sajtóosztályához.
Meglátásuk szerint a Blikk "a szokásos módon szenzációhajhász, botrányszagú anyagot igyekezett készíteni abból az egyszerű tényből", hogy - amint azt a sajtóirodának a bulvárlap újságírója számára küldött válasza is tartalmazza - "az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló kormányrendelet szerint az állami vezetők számára indokolt esetben hivatali lakás használatát lehet biztosítani".
 A közlemény rámutat, az állami vezetők kétféleképpen juthatnak szolgálati lakáshoz: állami tulajdonban lévő hivatali lakást biztosítanak számukra, vagy - "miután az előző két kormány az állami tulajdonban lévő hivatali lakások nagy részét elherdálta, áron alul értékesítette, így csak korlátozott számban és minőségben állnak rendelkezésre" - megtérítik számukra az albérleti költségüket.
Ez utóbbi esetben az állami vezető által számlával igazolt bérleti díjat téríti meg számára az állam. A rezsi, illetve a lakásban történő kisebb javítások költsége - ahogy ezt a Blikknek küldött válasz is világosan tartalmazza - mindkét esetben az igénybevevőt, tehát az állami vezetőt terhelik - tették hozzá.
A Blikk hétfői számában azt írta: "A legterebélyesebb, 158 négyzetméteres +szolgálati otthont+ Répássy Róbert (...) kapja. (...) Információink szerint az állami tulajdonú szolgálati lakások jó része Budán található. Ezekért bérleti díjat nyilván nem kell fizetni (...)".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!