Belföld

2011.02.11. 09:46

Kettős állampolgárság - Bugár: márciusban tárgyalják újra

FMH - Bugár Béla szerint a szlovák parlament márciusban tűzi újra napirendjére az állampolgársági törvény módosítását. Az Új Szó és az Sme lapokban pénteken cikkek jelentek meg a témában.

MTI

Új Szó: komoly üzenet az állampolgársági törvény módosításának elutasítása

Komoly üzeneteket hordoz magában az a tény, hogy a szlovák parlamentben csütörtökön elbukott az állampolgársági törvényt módosító indítvány - állapította meg pénteki kommentárjában az új Szó című szlovákiai magyar napilap.
A "legrosszabb forgatókönyv" szerint alakultak a dolgok a parlamentben, az állampolgársági törvény módosítása néhány egyszerű ember miatt elbukott. Ez, azon felül, hogy megvan a maga praktikus vonzata – azok többsége, akik magyar állampolgárságért akartak folyamodni, valószínűleg továbbra sem teszik ezt meg –, komoly üzeneteket is hordoz magában - írja Mózes Szabolcs, a szerző.
Szerinte az egyik üzenet a magyarkérdés fontosságáról szól. "Vannak politikusok, akik úgy vélik, a szlovákok magyaroktól való félelmének meglovagolása a szavazatszerzés egyik legkézenfekvőbb módja. Természetesen senki sem várhatta azt, hogy az új kormány felállása után beáll a nagy interetnikus béke, szlovák a magyarnak legjobb barátja lesz. Ismerjük jól az úgymond szlovák demokratikus politikusok gondolkodását, megvan az 1998 és 2006 közötti két Dzurinda-kormánnyal kapcsolatos tapasztalatunk is" - mutat rá a szerző.
Úgy véli, hogy "mint oly sok kérdésben, ebben is a tendencia a lényeges. Amely – mint azt a tegnapi szavazás és az azt megelőző vita mutatja – sajnos nem mutat javulást. Nem csak a régi jó szalonnacionalisták és a sokéves közéleti tevékenységben dörzsöltté vált politikusok, de egy zöldfülű amatőr is úgy látja, a legjobb, ha pártépítését a cinkelt magyarkártya használatára alapozza."
Mózes Szabolcs szerint van persze egy másik eshetőség is, amely talán még rosszabb mint az előbb leírt: "Igor Matovic nem számításból, hanem meggyőződésből cselekedett. Az utóbbi kategóriába tartozik a KDH-s Radoslav Procházka is. Aki lehet rendkívül felkészült jogász és megkenhetetlen, demokratikus elkötelezettségű jobboldali politikus, ha közben azt hiszi, hogy a kettős állampolgárságú magyarok viszik romlásba hazáját, akkor mindez nem sokat ér. Nem csak a mi szempontunkból, az ország szempontjából sem" - mutat rá a szerző.
Szerinte a kútba esett törvénytervezet másik fontos üzenete a kormány egységéről szól. Rámutat: már tavaly mutatkoztak jelei, hogy a jobboldal országlása ugyanott folytatódhat, ahol 2006-ban abbamaradt: kisebbségben. A 2002 és 2006 közötti időszak legnagyobb problémája az átláthatatlan és korrupciógyanús kormányzás volt. A kisebbségben levő koalíciónak független képviselők támogatását kellett megszereznie minden egyes javaslatának támogatásához. Annak eldöntését, hogy ezt milyen módszerekkel érte el, már az olvasók fantáziájára bízzuk.
 "A Radicová-kabinet számára végzetes lenne, ha hamarosan ugyaninnen kellene folytatnia. Tegnap (csütörtökön) már csak 77 mandátuma volt a koalíciónak – tavaly nyáron 79-cel kezdett. És még három és fél év hátra van a megbízatási időszakából" - zárja írását Mózes Szabolcs.

Sme: politikai és nem jogi probléma

A kettős állampolgárság politikai és nem jogi probléma, ezért rendezésére politikai megoldást kell találni - vélekedett pénteki kommentárjában az Sme című szlovák liberális napilap.
"A kettős állampolgárság magyar módra ellentétes ugyan a politikai tisztességgel, de nem a világos nemzetközi, illetve európai normákkal. Ilyenek ugyanis még nincsenek. A magyar kettős állampolgárság politikai probléma, s ha fenyegetést jelent, akkor csak politikai szinten, és megoldani szintén csak politikai módon lehet" - írja Peter Morvay, a szerző.
"Tömegesen osztani az állampolgárságot más országok lakóinak azon országban való tartózkodás feltétele nélkül, amely az állampolgárságot adja, nagyon inkorrekt, buta dolog, és egyáltalán nem olyan lépés, amely hozzájárulhatna két ország és két nép kölcsönös kapcsolatának javításához" - véli Morvay.
Kifejti: az európai szokásjog az, hogy azoknak adnak kettős állampolgárságot, akik hosszabb ideig élnek egy másik országban. Szerinte az pedig egyáltalán nem felel meg a nemzetközi szokásoknak, hogy egy szomszédos ország állampolgárainak oszt valaki tömegesen állampolgárságot, s ugyanakkor azt állítja, hogy annak az országnak ehhez semmi köze. Az elvárható minimum, hogy az érintett féllel tárgyalások kezdődnek egy kétoldalú szerződés megkötéséről. Ez a Velencei Bizottság álláspontja is, amelyre Budapest gyakran hivatkozik - persze csak ha érdekei úgy kívánják.
A probléma lényege azonban az, hogy a kettős állampolgárság kérdésében nincsenek egységes európai szabályok, így azokat megsérteni sem lehet. Hasonlóan nincsenek európai normák a kisebbségi jogok terén sem. Orbán úgy él vissza az állampolgársággal, mint Robert Fico volt szlovák miniszterelnök élt vissza a kisebbségi jogokkal - mutat rá Morvay.
Azt állítja, hogy Magyarországhoz hasonló módon több állam is osztogatja állampolgárságát, köztük az Európai Unió legalább két tagállama Románia és Németország is. "Az, hogy ezt mások is csinálják még nem bizonyítéka annak, hogy ez rendben van" - szögezi le a szerző.
Miután a kettős állampolgárság megadása magyar módra nem sért törvényeket, büntetni is nehezen lehet, legalábbis nem úgy, ahogy azt az előző szlovák kormány tette, hogy a kérelmezőknek elvette volna szlovák állampolgárságát.
Politikailag a kettős állampolgárság kérdését csak egy szlovák-magyar szerződéssel, vagy közös európai normák elfogadásával lehet rendezni. Szlovákiának azonban mindkét cél eléréséhez Brüsszel segítségére van szüksége - zárja írását a szerző.

Bugár: márciusban változatlan formában tárgyalnak a kettős állampolgársági törvény módosításáról

Bugár Béla szerint a szlovák parlament márciusban tűzi újra napirendjére az állampolgársági törvény módosítását.
"Kormányjavaslatként, a márciusi ülésszak első napján (...) kezdünk tárgyalni a ma (csütörtökön) visszavont, Gál Gábor-Somogyi Szilárd és Pavol Kubovic-féle javaslatról. Szövege változatlan marad" - nyilatkozta a magyar-szlovák Híd párt elnöke a pozsonyi Új Szó című napilapban pénteken megjelent interjújában. Hozzátette: ugyanígy beterjesztik a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) javaslatát is a fegyveres testületekről, amely meghatározná, mely pozíciókat nem tölthetnek be a jövőben kettős állampolgárok.
A pozsonyi kormánykoalíció csütörtökön visszavonta az állampolgársági törvényt módosítására tett indítványát - amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járna a szlovák állampolgárság elveszítésével -, miután a koalíció néhány képviselője a parlamentben megtorpedózta a jogszabály szigorának enyhítését. Bugár ennek nyomán bejelentette: amíg a helyzet nem rendeződik, a Híd nem fogja támogatni a koalíciós törvényjavaslatokat.
"Ez a jelenlegi, februári ülésre érvényes. Rendkívüli ülésen később szavazhatunk majd néhány olyan javaslatról, amelyeket, ha most nem hagynak jóvá, nagy károk keletkeznének az országban. De ezt sem a jelenlegi ülésen" - magyarázta pártja álláspontját a politikus.
Arra a felvetésre, hogy nem lenne-e jobb a koalíciós javaslat erőltetése helyett megvárni a kettős állampolgárságról szóló kormányközi szerződést, amelynek lehetősége a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón merült fel, Bugár kifejtette: "A koalíciós partnerek ezt szeretnék, de számunkra ez nem megoldás. Ennek elkészítése akár egy évig is eltarthat. Addig itt embereket fognak állampolgárságuktól megfosztani. A Hídnak fontos az, hogy ne büntethessék azokat, akik a magyar állampolgárságot kérik."
A pártelnök úgy látja: a koalíciós indítványt módosítani kívánó Igor Matovic képviselő javaslatának elfogadása "ugyanis azt jelentette volna, hogy magyar
állampolgárokat büntethettek volna, amerikai, kanadai, ír stb. állampolgárokat viszont nem".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!