Belföld

2011.02.22. 13:16

A Vértesi Erőmű köteles kiadni a Kapolyi cégével kötött szerződést

FMH - A Tatabányai Városi Bíróság arra kötelezte a Vértesi Erőmű Zrt.-t, hogy 15 napon belül adja ki a Kapolyi László cégével kötött szerződéseket az ezt kérő újságírónak, mivel azok közérdekűnek számítanak - közölte az újságíró jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kedden az MTI-vel.

MTI

"Kiemelkedő közérdek fűződik ahhoz, hogy az állampolgárok megtudhassák a politikai szálakat is magában foglaló ügylet részleteit, amely következtében egy állami cég a csőd szélére sodródott" - kommentálta az elsőfokú döntést Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság Programjának vezetője.
A bíróság indokolásában kimondta, hogy az alperes Vértesi Erőmű tulajdonosa az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt., és az állami tulajdonú vállalatokról szóló törvény szabályai alkalmazandóak a közvetett állami tulajdonban álló gazdasági társaságokra is, "hiszen egyébként az adatvédelmi törvényt könnyen ki lehetne játszani az állami vagyon különböző állami tulajdonban álló gazdasági társaságokba való kiszervezésével".
A döntés értelmében a Vértesi Erőmű Zrt.-nek ki kell adnia a TASZ által képviselt Bodoky Tamás újságíró részére a System Consulting Zrt.-vel 2008-ban kötött szerződéseket, az erőmű 2009 tavaszán indított kártérítési pereit és büntetőfeljelentését megalapozó, a System Consulting Zrt. privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat során született dokumentumokat.
A Vértesi Erőmű Zrt. korábbi vezetése 2008-ban tulajdonosi felhatalmazás nélkül több milliárd forintos áramvásárlási szerződést kötött a Kapolyi Lászlóhoz kötődő System Consulting Zrt.-vel, amely a villamosenergia-árak esése miatt az év utolsó napján visszalépett az üzlettől. Az áramkereskedőknek bírósági döntések után az erőmű négymilliárd forint kártérítést fizetett ki, majd tavaly augusztusban csődvédelmet kért. 
Ez év január végén Bencsik János, energiaügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy az oroszlányi vállalat a korábbi kártérítési összegeken túl 5,6 milliárd forintot fizet ki a hitelezőknek. A felelősség kérdéséről a politikus az MTI-nek akkor úgy fogalmazott: "ezzel kapcsolatosan az MVM a szükséges jogi lépéseket korábban megtette, és tudomásom szerint ismételten megerősítette".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!