Belföld

2011.01.14. 13:36

Mentorképzési programot indít a vakok és gyengénlátók regionális egyesülete

Mentorképzési programot indít a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE); a projekt célja a vak és a gyengén látó emberek munkaerő-piaci integrációja és a szakmai fejlődésüket támogató szakemberek képzése.

MTI

Bernáth Ildikó, fogyatékosságügyi miniszteri biztos pénteken, a projekt budapesti nyitórendezvényén azt mondta: a többségi társadalom és a megválasztott képviselők feladata, hogy segítsék a fogyatékos emberek képzését, oktatását, elhelyezkedését. Másfelől fel kell készíteni a többségi társadalmat arra, hogy ezt a létszámában, problémáiban jelentős társadalmi csoportot megismerje és elfogadását elősegítse - tette hozzá.
A miniszteri biztos mindennél fontosabbnak tartja, hogy a közeledés és a támogatás megvalósuljon, s ne kelljen erre külön felhívni figyelmet, ne kelljen ezért külön programokat indítani, képzést folytatni.
Emlékeztetett arra: tavaly novemberben fogadta el az Európai Unió a 2010-től 2020-ig tartó fogyatékosságügyi stratégiát, amely nyolc kiemelt területet tartalmaz. Ezek közül különösen fontosnak tartja a képzést és a foglalkoztatást. Bernáth Ildikó szerint ahhoz, hogy valaki felkészülten léphessen ki a munkavállalás területére, nemcsak piacképes tudásra van szükség, hanem elő is kell segíteni az adott ember munkába lépését.
Úgy véli, a mentor híd szerepet tölt be, kapcsolatot teremt a leendő munkavállaló és a munkáltató között. Azt várják a programtól, hogy a résztvevők egymásra találjanak, és minél több ember jusson értelmes, alkotó munkához.
A VGYKE honlapján olvasható dokumentum szerint a mentorképzés az "Új látásmód" uniós projekt keretében valósul meg. Ennek közvetlen, rövid távú célja az egyesület által korábban megvalósított két uniós, humán erőforrás operatív program (HEFOP) során szerzett tapasztalatok áttekintése, rendszerezése, eredményeinek továbbfejlesztése. Hosszú távon célja a látássérült emberek társadalmi, elsősorban munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, az ehhez szükséges feltételek megteremtése.
A mentorképzésben egyaránt hangsúlyt helyeznek az elméleti tudás átadására, a mentori készségek és a személyiség fejlesztésére. A képzési program gazdag gyakorlati elemekben is. A képzés eredményeként a vak és a gyengén látó emberek problémái, igényei iránt érzékeny, a foglalkozási rehabilitáció területén kiterjedt szakmai  ismeretekkel rendelkező mentorok jelennek meg a látássérülteket segítő szakemberek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!