Belföld

2011.01.06. 17:06

EU-elnökség - A stábot sokkolta alkalmasságunk megkérdőjelezése

FMH - Sokkolta a magyar elnökségi stábot, hogy néhány nappal a magyar EU-elnökség "hivatalba lépése" előtt belföldön és külföldön többen megkérdőjelezték Magyarország alkalmasságát az elnökségre - foglalt állást Martonyi János külügyminiszter és Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár csütörtökön az EU-elnökség honlapján.

MTI

A miniszter és az államtitkár kifejtette: nem példa nélküli, hogy egy tagállamnak - különösen, ha először tesz eleget ennek a feladatnak -, megkérdőjelezik alkalmasságát az EU-elnökségre.
A szlovéneket "kikezdték" azon az alapon, hogy egy "miniállam" túl kicsi egy ilyen feladathoz, a cseheket pedig azért, mert volt egy EU-szkeptikus elnökük és kormányválság fenyegette őket. Még a tucatnyi soros elnökség tapasztalatával rendelkező belgáktól is "rettegtek" legutóbb, mert ügyvezető szövetségi kormány volt hivatalban - írták a tárca vezetői.
Martonyi János és Győri Enikő meggyőződése, hogy Magyarország kiválóan felkészült az elnökségi feladatok ellátására. "A programunk realista, a kihívásokat látjuk, lehetőségeinket számba vettük, körültekintően és egyenként felmértük tagállami partnereink elvárásait és érzékenységeit" - mutattak rá. Hozzátették: Budapest elsődleges célja a legfontosabb EU-feladatok előrevitele, de emellett ki fogja használni a külpolitikai és országimázzsal kapcsolatos lehetőségeket.
"Nehéz időszak áll előttünk, de elkötelezett csapattal vágunk neki az elnökségi félévnek, amelyben megfelelő arányban keveredik a tapasztalat és a fiatalos lendület" - foglalt állást a miniszter és az államtitkár.
Martonyi János és Győri Enikő hangsúlyozta: az Európai Unió Tanácsának hat hónapos elnöklése egyszerre hatalmas feladat, történelmi lehetőség és belátható időn belül vissza nem térő alkalom arra, hogy "megmutassa" Magyarországot Európának és a világnak. "A félév során számtalan alkalmunk nyílik majd arra, hogy bebizonyítsuk: új tagállamként is képesek vagyunk irányítani az uniós adminisztrációt, sikeresen vezetni a tagállamok tanácskozásait és kompromisszumokat létrehozni a felek között" - írta a két diplomata.
Martonyi János és Győri Enikő tudatta: annak őszinte reményében, hogy az EU-elnökség sikerre vitelének céljával mindenki egyetért, létrehozták "A magyar elnökség barátai" című oldalt a Facebook közösségi portálon. A miniszter és az államtitkár kifejtette: az oldalon a magyar elnökség minden támogatója - a belpolitikai helyzetről vallott véleményétől függetlenül - klikkelésével kifejezheti, hogy "látja az elnökségben rejlő kivételes lehetőségeket és szurkol közös sikerünkért".
 
Cikkek az EU-elnökségről ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!