Belföld

2011.01.21. 14:04

Brutális rablóbandát lepleztek le - időseket vertek meg, fosztottak ki

FMH - Idősekre szakosodott, brutális rablóbandát leplezett le a rendőrség. A banda tagjai főként az M3-as autópálya vonalán követtek el bűncselekményeket: áldozataikat bántalmazták, megkötözték és magukra hagyták, ketten közülük meg is haltak - ismertette Szőke Tamás őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda különleges ügyek osztályának helyettes vezetője pénteken újságírók előtt.

MTI

A rablóbanda számlájára tizenkét bűncselekmény írnak, de további hasonló eseteket is vizsgál a rendőrség. A hét gyanúsított közül egy jogerős szabadságvesztését tölti, öten előzetes letartóztatásban vannak, egy pedig házi őrizetben.
A rablók - akik egy borsodi faluból származnak, és rokoni szálak kötik őket össze - általában a késő esti, kora hajnali órákban törték rá az ajtót a lomtalanítások során kifigyelt áldozatokra Budapest sztráda melletti kerületeiben, valamint több megyében. Az első bűncselekményt 2008 szeptemberében a XVIII. kerületében követték el, és 2009 áprilisáig folytatták a rablássorozatot. Az ügyben összesen huszonegy idős sértett van. Áldozataikat indokolatlanul súlyosan bántalmazták, esetenként véresre verték őket. Két esetben emberölési kísérlettel gyanúsítják a banda tagjait, mivel annyira súlyos sérüléseket okoztak áldozataiknak. Az időseknek - akiknek a többsége egyedül élt - gyakran órákat kellett megkötözve eltölteniük; volt, akire nyolc óra elteltével találtak rá a szomszédok.
Görbeháza-Bagotán 2008. december 28-án egy tanyán élő idős férfi belehalt a banda által okozott sérülésekbe, 2009. április 12-én pedig a XVII. kerületben vertek meg úgy egy idős házaspárt, hogy a férj életét vesztette.
Volt, ahonnan csak ezer forintot vagy három kiló húst, máshonnan ékszereket vittek el, egyszer pedig négy és fél millió forintnak megfelelő értéket zsákmányoltak. 
A csoport tagjait - egyebek mellett - több emberen elkövetett, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!