Belföld

2011.01.28. 17:05

Belvíz: Pest megye hét településén még mindig harmadfokú a készültség

Az ár már nem okoz gondot Pest megyében, de a belvízi védekezésre még mindig jelentős erőket mozgósítanak az érintett önkormányzatok; hét településen harmadfokú a készültség- közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője pénteken az MTI-vel.

MTI

Loch Erika elmondta, hogy a közép-magyarországi régióban 29 településen folyik belvízi védekezés, közülük Abonyban, Apajon, Cegléden, Köröstetétlenben, Nagykátán, Taksonyban és Újszilváson harmadfokú készültség van érvényben. A szivattyúzásban, áteresztisztításban, árokmélyítésben és szikkasztók építésében az önkormányzati dolgozókon kívül közmunkások, helyi önkéntesek és polgárőrök is részt vesznek - tette hozzá a szóvivő.  
Baross Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KDV-Kövizig) vezetője pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a ráckevei-(soroksári-) Duna menti, valamint az Észak-Duna-völgyi belvízvédelmi szakaszokon. A lakott területek védelméért folyamatosan üzemeltetik a ráckevei, a szigetbecsei és a dömsödi szivattyútelepeket - tette hozzá.
Az elöntött terület az elmúlt napokban nem változott: a régióban, még mindig 69 négyzetkilométer áll víz alatt. Ebből több mint 31 négyzetkilométer szántó, mintegy 19 négyzetkilométer rét, ugyanennyi legelő, illetve egyéb terület. A csatornák mederteltsége 90 százalékos - közölte a KDV-Kövizig igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!