Belföld

2010.12.31. 13:49

Schiffer: mi locsolkodni, nem alkotmányozni fogunk húsvéthétfőn

Az LMP nevetségesnek, felháborítónak és abszurdnak tartja, hogy április 25-én, húsvéthétfőn fogadja el az új alkotmányt az Országgyűlés. Schiffer András, a párt frakcióvezetője pénteken az MTI-nek úgy fogalmazott: "mi locsolkodni fogunk, nem alkotmányozni" húsvéthétfőn.

MTI

 "Ha komolyan gondolja a miniszterelnök, hogy április 25-én, húsvéthétfőn akar alkotmányozni, akkor arra számíthat, hogy ezt nélkülünk fogja megtenni" - mondta az LMP frakcióvezetője. Pártja nevetségesnek, felháborítónak és abszurdnak tartja, hogy húsvéthétfőn egy egyébként keresztény kultúrkörbe tartozó országban ülésezik a parlament, és alkotmányt kíván elfogadni - közölte.
Véleménye szerint át kell látni a szitán, ugyanis "nyilvánvaló, hogy azért hajlandóak még a húsvéti szokáskört is áthágni, mert ez az egyéves évfordulója a Fidesz kétharmados győzelmének". Az LMP azonban nem kíván asszisztálni ahhoz, hogy Orbán Viktor saját magának emlékművet építsen - jelentette ki.
Schiffer András azt mondta: az egészen biztos, hogy ha a Fidesz ragaszkodik az április 25-i alkotmányozáshoz, "mi locsolkodni fogunk, és nem alkotmányozni".
A frakcióvezető hozzátette, ha a kormányoldal komolyan gondolja, hogy az ellenzéknek ismét részt kellene vennie az alkotmányozás folyamatában, akkor "tartózkodniuk kellene az ilyen provokatív húzásoktól".
 Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet december 24-i számában azt nyilatkozata: Magyarország új alkotmánya 2012. január elsején lép hatályba, az új alaptörvényt jövő év április 25-én, húsvéthétfőn fogadja el az Országgyűlés. 
 Az április 25-i alkotmányozással kapcsolatban Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke a Népszabadságban pénteken megjelent interjúban azt mondta: "a húsvétnak szimbolikus üzenete van, de nem csak a hívők számára. A magyar történelemben a kiegyezéshez vezető út Deák Ferenc írásával, a húsvéti cikkel kezdődött. Nem hiszem és nem is remélem, hogy az alkotmányozás kapcsán most hasonlóra kerülne sor, mégse zárjuk ki, hogy az új alaptörvény ügyében legalább néhány kérdésben a kormánypártokét is meghaladó parlamenti vagy társadalmi támogatottság is kialakulhat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!