Belföld

2010.09.02. 09:17

Eva Rhodes-ügy - Nem egyértelműek az új szakvélemények

Nem egyértelműek a frissen beérkezett szakvélemények azzal kapcsolatban, hogy élhetett-e még Eva Rhodes, amikor gyilkosa nekikezdett az áldozat elégetésének.

MTI

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon folyó tárgyalás folytatásának első napján tanúvallomásokat, illetve a nyár folyamán született határozatokat ismertetett Köszler Ferenc bíró. Utóbbiak közül az áldozat családjának beadványaira érkezett elutasító döntés is volt. (A rokonok elfogultságra hivatkozva kérték a megyei bíróság és főügyészség kizárását az ügyből.)
Az MTI úgy tudja: a fizikus szakértő írásos véleménye szerint az ütés - amelynek erejét mutatja, hogy attól kettérepedt az akác fejszenyél - betörhette a nő koponyáját, az orvos szakértő azonban nem tudott egyértelműen állást foglalni abban a kérdésben, hogy ezek a sérülések okozhatták-e Eva Rhodes halálát akkorra, amikor a tettes - hogy a nyomokat eltüntesse - elégette a testet.
A vád szerint a harmincas évei elején járó A. Csaba 2008 szeptemberében ütötte meg ököllel, majd fejszenyéllel olyan súlyosan a munkaadóját, a bőnyi állatmenhelyet üzemeltető magyar származású, brit állampolgárságú nőt, hogy az meghalt. A tettes elégette, majd egy közeli telken elásta Eva Rhodes földi maradványait, néhány ezer forintját és laptopját pedig magához vette.     A férfi - aki ellen emberölés és kifosztás miatt emeltek vádat - az első tárgyalási napon, április 20-án beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. A. Csaba az utolsó szó jogán azt mondta: megbánta tettét. Az ügyész akkor emberölés és kifosztás miatt kérte a vádlott elmarasztalását, míg a védő elsődlegesen védence felmentését kérte, mégpedig bizonyítékok hiányára hivatkozva.     Álláspontja szerint a bizonyítékok hiánya lehetetlenné teszi, hogy ok-okozati összefüggést állapítsanak meg a sértett halála és ügyfelének tettei között, s a férfi csak súlyos testi sértésért marasztalható el.     Napokkal később kihirdetett döntése szerint a bíróság fizikus szakértőt kér fel annak tisztázására, okozhatott-e halált a vádlott által megnevezett eszközzel a nő fejére mért ütés, orvos szakértőktől pedig az áldozat egészségi állapotával kapcsolatos további adatokat vár. Köszler Ferenc bíró már akkor jelezte: a tárgyalás szeptember 2-án folytatódik. Ítélethirdetés nyolc nap múlva várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!