Belföld

2010.08.24. 10:15

Családirtás Ácson: miért szúrt 92-szer a gyilkos?

Nehezen lehet előre megjósolni, hogy a minden emberben fellelhető bizonyos fokú agresszivitás kinél és mikor torkollik oly mértékű "kisülésbe", mészárlásba, mint amilyet legutóbb Ácson tapasztaltak a nyomozók – mondta Kovács Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda úgynevezett döglött ügyek osztályának volt vezetője kedden.

MTI

A Komárom-Esztergom megyei Ácson augusztus 19-én egy 28 éves férfi összesen 92 késszúrással megölte 27 éves élettársát, majd 10 és 9 éves nevelt fiát, végül felakasztotta magát. Idén márciusban a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn történt hasonló tragédia. Akkor feleségét és két kislányát mészárolta le egy férfi, ezt követően egy láncfűrésszel saját életét is kioltotta.
   
Az életellenes bűncselekmények elismert szakértője szerint az indulatok ilyen fokú robbanása mögött, a friss kiváltó momentum mellett, mindig valamilyen múltbéli eseményt is keresni kell. Kovács Lajos megemlítette, hogy a tényői, illetve a napokban történt ácsi családirtáshoz hasonló igen súlyos bűncselekményekkel jómaga is többször szembesült.
   
Régebben legtöbbször szerelemféltés, féltékenység miatt "vitte halálba" magával a gyilkos a feleséget, élettársat és gyermekeiket - utalt tapasztalataira a szakértő, míg - meglátása szerint - mostanában inkább az anyagi kilátástalanság a vezető kiváltó ok.
   
Kovács Lajos szólt arról, hogy rendőri szempontból viszonylag egyszerűen felgöngyölíthető a családi házon belül bekövetkezett tragédia, hiszen a tettes, illetve az általa hagyott nyomok is "adottak", ugyanakkor szinte megválaszolhatatlan kérdés, hogy kiből, és milyen hatásokra válik családirtó. Mivel minden emberben fellelhető bizonyos fokú agresszivitás, amelyet egyénenként változó módon ugyan, de a többség féken tud tartani, alig "jósolható" meg, hogy végül is kiknek az agya "durran el" - fogalmazott a szakértő.
   
Bár tény, hogy az ácsi gyilkos a bűncselekményt megelőzően öngyilkossági kísérlet miatt került kórházba, illetve a Tényőn családját kiirtó férfi pszichiátriai kezelés alatt állt, önmagában a pszichés probléma nem magyarázza a gyilkosságokat. Meglehetősen sokan szorulnak Magyarországon pszichiátriai kezelésre, mégsem mondhatjuk, hogy ők potenciális elkövetők lennének - magyarázta Kovács Lajos.
   
Szerencsére ritka, hogy valakinek úgy elboruljon az elméje, oly mértékben túlcsorduljon benne az agresszivitás, hogy megölje hozzátartozóit. Az ilyen ember múltjában általában mindig találni valamilyen komoly traumát, akár egy rosszul időzített szülői pofont, amit tetéznek a jelen - számára feloldhatatlan - konfliktusai. Ezek az emberek csak féktelen erőszakkal tudják "kisütni" a bennük túlcsordult agresszivitást, ezért is lépik túl többszörösen a családtagok megöléséhez "elégséges" mértéket. Ezért szúrt például 92-szer az ácsi férfi - tette hozzá.
    
Egy-egy ilyen véres helyszín, és különösen a bestiálisan meggyilkolt gyermekek látványa még a legkeményebb nyomozókat is megviseli – számolt be tapasztalatairól Kovács Lajos. Hozzátette: csak úgy tudnak túllépni a pszichés nyomáson, ha az efféle bűnügyek vizsgálatát is ugyanolyan munkának tekintik, mint a kevésbé megrázó esetek feltárását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!