Belföld

2010.07.20. 10:55

Másodfokú hőségriasztás szerdától!

FMH - Szerdán ismét másodfokú hőségriasztás lép érvénybe - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden.

MTI

A riasztást azért rendelte el ismét Paller Judit országos tiszti főorvos, mert erősödik a nappali felmelegedés.
   
A napi középhőmérséklet szerdától egyre több helyen 25 fok közelében, vagy a fölött alakul, ezért az országos tiszti főorvos az előrejelzések és az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai elemzése alapján július 21-24. között másodfokú hőségriasztást rendel el Magyarország területére.
   
A közlemény szerint szerdától nyugat felől egyre szárazabb léghullámok érkeznek az országba, így már  kevesebb helyen lehet záporra, zivatarra számítani. Csütörtökön és pénteken alapvetően napos, száraz idő várható, szombatra azonban nagy valószínűséggel hidegfront érheti el az északnyugati megyéket. Ez a hidegfront - záporokat, zivatarokat és lehűlést okozva - a hétvégén várhatóan áthalad az ország felett. A lehűlés mértéke azonban bizonytalan.
   
Az országos tiszti főorvos arra figyelmeztet, hogy a meleg fokozottan megviseli a szervezetet, a déli órákban, aki teheti, tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen. A lakások felmelegedését úgy lehet gátolni, ha az ajtók, ablakok napközben zárva maradnak, az átszellőztetést este, éjszaka végzik.
   
Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell, különösen az időseknél és a kisgyermekeknél, illetve a betegeknél kell erre odafigyelni - olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!