Belföld

2010.07.12. 15:25

Csúszik a házelnökválasztás időpontja

FMH - Július 19-e, hétfő helyett 22-én, csütörtökön választ házelnököt az Országgyűlés, és aznap dönt a hiányzó alkotmánybírákról is. Várhatóan ezen a napon egészítik ki a Független Rendészeti Panasztestületet is.

MTI

Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke hétfőn az MTI érdeklődésére elmondta: a Fidesz-KDNP-frakció jövő hétfői ülésén meghallgatja az Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök által javasolt házelnököt, és dönt arról, alkalmasnak találja-e. Ezután kerül jelöltként a parlament elé.
Személyi kérdésekről - így az új házelnökről és a hiányzó alkotmánybírákról, valamint a Független Rendészeti Panasztestület kiegészítéséről - jövő csütörtökön dönthet az Országgyűlés.
Hétfőn derült ki, hogy július 22-ig tart a parlament rendkívüli nyári ülésszaka. A Fidesz a házbizottság rendkívüli ülésén azt javasolta, hogy az Országgyűlés a korábbi tervekkel ellentétben jövő héten ne egy, hanem négy napig ülésezzen.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ülés után újságíróknak elmondta: a kormány jelezte, szerdai ülése után újabb törvényjavaslatokat kíván benyújtani. Közölte, amellett, hogy a kormány kérte a rendkívüli ülésszak meghosszabbítását, a kormánypárti frakciók a házbizottságon javasolták: fontolják meg az ellenzéki frakciók kérését a törvényhozás menetének lassításáról.
Az eredeti tervek szerint július 19-én egynapos ülést tartott volna a parlament a nyári szünet előtt. Ezen a napon döntöttek volna az említett személyi kérdésekről, ám azok így csütörtökre tolódnak.
Orbán Viktor jelöltje a házelnöki posztra Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, míg a hiányzó két alkotmánybíró közül az egyik üres posztra Bihari Mihály volt alkotmánybírót jelöli a Fidesz. (2008. július 4-e óta nincs betöltve két alkotmánybírói poszt.) A Független Rendészeti Panasztestület kiegészítése azért szükséges, mert Kaltenbach Jenő lemondott tagságáról; ő látta el a testület elnöki tisztségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!