Belföld

2010.07.13. 13:03

A PSZ szerint a különadó ellentétes az alkotmánnyal

FMH - A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ellentétes az alkotmánnyal és a nemzetközi szerződésekkel a különadóról szóló törvényjavaslat.

MTI

A szakszervezet az MTI-hez eljuttatott keddi állásfoglalásában azt írta: a különadó alapja a foglalkoztatási jogviszony megszűnésével összefüggésben kapott összeg 60 napra számított, 2 millió forintot meghaladó része. E rendelkezések elfogadása esetén - értelmezésük szerint - 98 százalékos adófizetési kötelezettség fogja terhelni a végkielégítést, továbbá az előző évről "áthozott" szabadságmegváltás összegét. A Pedagógusok Szakszervezetének az a véleménye, hogy ezek az intézkedések ellentétesek a hatályos alkotmánnyal és a nemzetközi szerződésekkel. 
Ezért a Pedagógusok Szakszervezete a köztársasági elnökhöz fordul, hogy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Amennyiben a kérésüket a köztársasági elnök, a felvetésüket az Alkotmánybíróság elutasítja, abban az esetben nemzetközi bíróságokhoz fordulnak tagjaik érdekeinek megvédéséért - olvasható a szakszervezet állásfoglalásában. 
Az érdekvédők kritikát fogalmaztak meg amiatt, hogy a kormány véleményük szerint nem tartja be az egyeztetés rendjét, és a foglalkoztatás kérdéseit alapvetően érintő változásokat megelőzően semmiféle előzetes egyeztetésre a munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel nem kerített sort, annak ellenére, hogy ezt a szakszervezetek többször kezdeményezték.
"Elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslatok nem a hatályos alkotmány rendelkezéseinek és az alkotmánybíróság határozatainak figyelembe vételével készültek el, és kerültek benyújtásra. Épp ellenkezőleg, az alkotmányt "igazítják" a javaslat elkészítőinek elképzeléseihez. Ez történt az úgynevezett különadót megalapozó törvényjavaslat elkészítése során is" - írták. 
Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy az alkotmánymódosítási javaslatot éppen az alkotmánybíróság iránymutatásának kikerülésére nyújtották be, sértve ezzel a jogbiztonságot, mivel visszamenőleges hatállyal 2010. január 1-jére kíván új adókötelezettséget bevezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!