Belföld

2010.07.27. 11:11

A Jobbik családi adózást javasol az egykulcsos adó helyett

FMH - Francia mintára családi adózás bevezetését javasolja a Jobbik a kormány által tervezett egykulcsos jövedelemadózás helyett.

MTI

Lenhardt Balázs, a párt országgyűlés képviselője kedden, Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Jobbik olyan családi adózási rendszert tartana elfogadhatónak, amely a három-, vagy akár a négygyermekes családok esetében az egész család számára adómentességet biztosítana.
Hozzátette: egy ilyen, francia mintára bevezethető közteherviselés a jelenlegi tragikus demográfiai helyzet orvoslására is alkalmas lehet.
A Jobbik szerint a társadalom legfontosabb egysége a család, ezért a gyermekeket vállalókat - vagyis a "társadalom és a magyar nemzet fennmaradását segítőket" - nagyobb kedvezmény illeti meg - fejtette ki a politikus.
A képviselő kiemelte továbbá, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó modellje egyenlő a "vegytiszta neoliberalizmussal, nem véletlenül volt ez az SZDSZ egyik fő követelése is korábban", de elmondása alapján a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is minden vele szerződésbe lépő országnak ezt az adózási rendszert ajánlja.
A Jobbik ezért arra kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a társadalmi igazságosság helyett a "tőkefelhalmozódást, a tőkeképzést" segítő egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, és a magas jövedelműek kedvezményeit a családok kaphassák meg - húzta alá Lenhardt Balázs.
Megjegyezte: a Fidesz a választási kampány során végig a családi adózás fontosságáról beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági akciótervét ismertetve ugyanakkor már egykulcsos személyi jövedelemadó jövő januári bevezetését jelentette be, holott a választások előtt még kizárta ennek lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!