Belföld

2010.06.21. 02:29

Nem csak zsebpénz

Fejér megye - Sok ezer diák dolgozna ezen a nyáron is azért, hogy némi zsebpénzre tegyen szert, esetleg megkeresse a következő félév tandíjára valót. Idén viszont kevesebb cég fogad fiatalokat.

S. Töttő Rita

Rengeteg diák ömlik az iskola befejeztével a diákmunkát kínáló szervezetekhez, akik nagyrészt az évek alatt megszokott munkalehetőségeket kínálják: gyümölcsszedőt, pultost, felszolgálót, szórólapozót, szalag melletti munkást keresnek. A nagyobb szakértelmet kívánó állások közül a leggyakoribb a tolmács, adminisztrátor, a könyvelőirodai segítő, számviteli és logisztikai munkakör. Míg az előbbiek általában a minimális órabért, azaz 423 forintot kapnak, addig a szakmai tudást igénylő feladatokat végzők akár 1000 forint vagy a feletti összeget is kaphatnak munkájukért óránként. 


 - A mostani fiatalok nagy része már nem csak zsebpénzt szeretne, hanem hozzájárulni a családi büdzséhez vagy éppen előre spórolnak az őszi félév tandíjára - vázolta a legújabb kori tendenciát Vallyon Róbert, a Meló-Diák székesfehérvári irodájának vezetője, aki emellett azt is megfigyelte, hogy a cégek manapság már nagyrészt saját dolgozóik gyermekeit foglalkoztatják a nyári szünetben, ezzel is segítve munkavállalóikat.
 Hasonló tapasztalatokról számolt be a Diák Navigátor fehérvári irodájának vezetője is. Takács Tibor szerint a jó nyelvtudással rendelkező diákok akár külföldi tolmács munkát is kaphatnak.
-  Ők sem keresnek sokkal többet, mint az átlag, viszont két hetet a magyar cég kiküldetésben lévő kollégája mellett fejleszthetik nyelvtudásukat anyanyelvi környezetben. A cégek teljes ellátást fizetnek, sokszor négycsillagos szállodákban, s munkaidő letelte után övék a világ... - mesélt a tolmács munka előnyeiről Takács Tibor, aki kiemelte, hogy az így külföldre küldött tanulókra külön utas-baleset biztosítást is kötnek. Persze ilyen munkára nem mindenki alkalmas, csak a végzős angol szakos főiskolások, egyetemisták.   
- A diákmunka még ma is a legolcsóbb foglalkoztatási forma,   ennek ellenére  talán a gazdasági válság, talán a saját dolgozók gyermekeinek favorizálása miatt  egyre kevesebb cég igényli. Székesfehérváron is, de Dunaújvárosban   még nehezebb elhelyezni a diákokat - árulta el a Meló-Diák fehérvári vezetője, aki szerint Dunaújvárosban töredéke csak a munkalehetőség, mint a megyeszékhelyen. 
-  Manapság a diákok már kevésbé válogatnak, örülnek a munkának, amit kapnak. A gyümölcsszedés a legjobb példa erre: míg korábban a 15-16 éves fiatalok végezték, addig ma már az idősebbek is ugyanúgy kimennek a földekre - tette hozzá.
Van persze, akinek sikerül igazán jó diákmunkát kifognia  nem is akárhol. A fehérvári Nagy Katalin pénteken indul a Párizs melletti Euro Disneyland-be. Kati az Erasmus programban  félévet töltött Nizzában, ott egy barátnőjétől hallott erről a lehetőségről. Megkereste a honlapot, bejelentkezett. Szerencséjére épp volt Pesten egy toborzás, ahol meghallgatták  és megfelelőnek találták. Ehhez persze kitűnő angol és francia tudását is bizonyította a felvételiztetők előtt.
- Mindenki megkérdi, milyen figurának öltözöm be, de erről szó sincs - mondja mosolyogva. - Sokféle munka van,  én  a  vendégeknek  segítek majd eligazodni a játékoknál. Az ottani minimálbérnek megfelelő fizetésért dolgozom két hónapig, az étkezést nekem kell állnom, de így is megéri, már csak a nemzetközi csapat miatt is.
Jó munkahelyet talált a 20 éves Keresztény Dóra is, aki pár napja végzett a fehérvári Péter Rózsa Gimnázium logisztikai ügyintéző szakán. Nem a szakmájába vág a munka,  viszont sok ember megfordul a munkahelyén, nem is beszélve az őt körülvevő hangulatról. Akikkel együtt dolgozik, a munkát is feldobják.
-  Szeretnék egy kis plusz pénzt keresni, amit, ha úgy alakul, szórakozásra költenék -  meséli a látványpékségben kiszolgáló ifjú hölgy.
- Egyértelműen a járulékok miatt foglalkoztatom a négy diákmunkást, és azért, mert az iskolaszövetkezet igen rugalmasan kezeli a kérdést. Ha úgy alakul, akár már a következő órára vagy másnapra is tud munkaerőt biztosítani  - mondta Kodaj László, Dóra munkaadója, miért is döntött a diákok mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!