Belföld

2010.06.25. 07:46

Megcsappant a vérkészlet az árvíz miatt

Pótvéradási alkalmakkal, felhívásokkal igyekeznek feltölteni az árvíz kapcsán megcsappant vérkészletet - írta pénteken az Észak-Magyarország.

MTI

Vészhelyzet nincs, de az országos vérkészlet azért lecsökkent - tájékoztatta a napilapot Lévay Mária, a területi vérellátó vezetője. A készlet megcsappanását egyrészt az okozta, hogy az árvízzel elöntött helységekbe tervezett véradások elmaradtak, másrészt pedig sok véradó részesült az árvízi területen való huzamos tartózkodás, sőt éppen az árvízvédelemben való részvétel miatt megelőző oltásokban, ami a véradásból való egy hónapig tartó kizárással jár (ennyi idő szükséges a védettség kialakulásához).
A vérkészlet lecsökkent, a betegek száma viszont változatlan. A kettő összehangolása érdekében azokat a műtéteket, amelyek nincsenek időhöz kötve, mint egy epekő-eltávolítás, vagy az ortopédiai műtétek, inkább későbbre halasztják. A sürgős műtétekhez azonban még minden esetben tudták biztosítani a szükséges vérmennyiséget - nyilatkozta a főorvos, hozzátéve, hogy ehhez viszont nagy szükség van a Magyar Vöröskereszt helyi véradásszervezőinek munkájára - olvasható a napilapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!