Belföld

2010.06.22. 12:18

Hatvan éve hurcolta el az ÁVH a hatvani ferences atyákat

Szent Ferencről nevezik el Hatvanban a helyi katolikus templom előtti teret, a tér keresztelőjét a tervek szerint augusztus 20-án tartják - tájékoztatott a Ferences Sajtóközpont.

MTI

A tér új nevével emlékeznek arra, hogy 60 éve hurcolta el az ÁVH a hatvani ferences atyákat és a védelmükre kelő családok tagjait - közölte Szerdahelyi Csongor.
Mint elmondta: az elmúlt hétvégén két szentmisén is megemlékeztek Hatvanban a 60 évvel ezelőtt történtekről. Egyrészt Papp Tihamér mátraverebély-szentkúti ferences celebrált istentiszteletet, amit követően az egyházközség, a különböző egyesületek és az önkormányzat megkoszorúzták Kriszten Rafael és Lukács Pelbárt vértanú atyáknak a templomon belül található emléktábláját, valamint a kolostor külső falán lévő, valamennyi áldozatra emlékező táblát is.
Az ezt követő szentmisét Kárpáti Kázmér gyöngyösi házfőnök celebrálta. Kázmér atya megköszönte a jelenlévő egykori kitelepítetteknek, hogy a ferencesekért oly sok szenvedést vállaltak.
A kommunista állambiztonságiak (ÁVH) által végrehajtott deportálásokra 1950. június 19-én került sor - idézte fel Szerdahelyi Csongor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!