Belföld

2010.06.18. 04:52

Annyi a szúnyog, mint égen a csillag!

Minden relatív: miközben mi erősen panaszkodunk a sok csípés miatt, addig az ország összes szúnyogirtásra képes repülőgépét Miskolc környékére rendelték, mert annyi ott a kis vérszívó, mint égen a csillag. Az elmúlt napokban azért megyeszerte lezajlottak az első légi permetezések, de megszűnik-e az állandó vakarózás?

Móré Erzsébet

- Álljon csak  ide egy szűk félórára, majd megtudja, van-e itt szúnyoginvázió! - feleli kérdésünkre egy idősebb hölgy a dunaújvárosi szabadstrand melletti Üdülő soron.
- Nappal még lehet bírni valahogy, de  este már  képtelenség megmaradni, gyakorlatilag nem lehet kimenni a szabadba. Irtani kellene, de volt már itt irtás szerdán is, és  nem ért semmit. Ahogyan a víz vonul vissza, úgy kelnek ki a lárvák,  és nem lesz megállás. Árvizek után mindig sok a vérszívó, de én ilyen invázióra nem is  emlékszem. Szúnyog van itt, meg szemét  - teszi hozzá a Szalki-szigeten pecázó, hosszú ujjú pulóvert viselő Hős János.   


A szigeten található egykori Remix diszkó előtt az árvízi védekezésnél használt homokzsákokat bontják vissza a DVG munkatársai. Szerintük az irtás is csak időleges megoldás. - A Kertvárosban lakom. Munka után, amikor a nyári meleg is enyhül, le szoktunk menni a családdal sétálni. De az utóbbi napokban már nem érdemes, annyi a szúnyog, hogy szinte szétcsípik a kétéves kislányomat. Sokat beszélnek az irtásról, de minden lárvát nem lehet elpusztítani. Ez a nyár már ilyen vérszívós lesz. Mi itt munka közben kenjük magunkat mindenféle csodaszerrel, de a szúnyogot ez nem igazán érdekli - vélekedik Esztergomi Zoltán. Dunaújvárosban szerdán irtottak utoljára, a környező településeken is folyamatosan próbálják megállítani a szúnyoginváziót. Kérdés: mire mennek a szakemberek?
A megyeszékhelyen is az irtásban  bíztak.  
Egy nagy Székesfehérvár-térkép az asztalon, mellette egy GPS-vevő és egy számológép, az asztal fölött pedig Litauvszky György és Pajor István pilóta egyeztet. A következő két órában 3700 hektárnyi területet kell majd szúnyogirtóval lepermetezniük: ekkora területen fekszik Fehérvár. Napnyugta előtt két órával szállnak  fel az úrhidai reptérről, merthogy ez az időszak a legjobb az irtásra. A vérszívók ugyanis naplemente előtt egy-másfél órával a legaktívabbak, ha ilyenkor kapják az irtószert, azt a többségük nem éli túl. 


- Óriási területeket borít víz, gondoljunk csak a Gaja-patakra: az elmúlt négy-öt évben nem volt ennyi szúnyog, úgyhogy biztosan sokan várják már a permetezést. Az irtás egyébként akkor nevezhető eredményesnek, ha azt követően  - bizonyos idő elteltével  - nyolcvan százalékkal csökken a szúnyogállomány. Ha ez nincs így, akkor bizony új irtásra van szükség -  mondja Szeőke Kálmán rovartani szakértő, aki a Városgondnokság megbízásából tizenkilenc fehérvári ponton figyeli a szúnyogok csípésének számát, s amikor az a kritikus értéket eléri, megkezdődik a hivatalosan "csípőszúnyog-gyérítésnek" nevezett akció, amit a közbeszerzési pályázat alapján két évig a Gergely Air Kft. végez.
A szúnyog elleni harc azonban nem a levegőben kezdődik, az elmúlt hónapokban már két alkalommal tartottak a városban és környékén lárvairtást, így még a kirepülés előtt csökkenteni lehet az embert, állatot gyötrő rovarok számát.  A két szakember igencsak fáradt, nemrég  érkeztek haza  Miskolc környékéről. Ott van most az ország minden bevethető  gépe, mert annyi a szúnyog, mint égen a csillag. Ahhoz képest kismiska az a néhány csipegető szúnyog, ami ellen mi, punnyadt fehérváriak berzenkedünk...
Közben megérkezik a Városgondnokság felelőse, Tóth Boglárka, aki felhívja a pilóták figyelmét a különösen szúnyogos területekre, ilyen például a szivattyúzás alatt álló Székely utca, de a város külső részein is vannak kemény területek. A szerződés szerint idén három légi irtás biztosan lesz, de ha az időjárás úgy hozza, lehet, hogy négyre is szükség lesz.    Pajor Istvánt szemmel láthatóan nem hatják meg a laikus számára titokzatos szertartásnak tűnő előkészületek. Nem ma kezdte a repülést és a szakmát, 1976-ban, az akkori Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Repülőgépes Szolgálatánál ő volt az első, aki az országban először hajtott végre légi szúnyogirtást. Litauvszky György sem mai motoros, ő is a MÉM-nél kezdte. Mint mondják,  két óra alatt végeznek, így a fél kilences napnyugta környékén már vissza is térnek a reptérre. Vélhetően idén még jó párszor indulhatnak bevetésre...

Hírek, érdekességek a témában itt!

OLDALTÖRÉS: Szúnyog ellen fokhagyma? Tippek a vérszívók ellen

Szúnyog ellen fokhagyma? Tippek a vérszívók ellen

Szúnyog ellen fokhagyma? Tippek a vérszívók ellen

Szúnyog ellen fokhagyma? Tippek a vérszívók ellen

Ha a permetezéstől nem pusztult el a szúnyog, akkor tovább csíp, de nem kell tartanunk attól, hogy felhalmozódik benne a méreg. Így nyugtat meg Szeőke Kálmán   rovartani szakértő,   aki  szerint  idén  ugyanazok a szúnyogfajok szívják a vérünket,  mint tavaly.  Mit lehet  tenni, hogyan lehet védekezni ellenük?  Először is meg kell akadályozni, hogy a közelünkbe kerüljenek. Erre a legbiztosabb  módszer a  fizikai, azaz a szúnyogháló.  Szabadban persze nem boríthatunk magunkra búrát, viszont egyrészt  kenekedhetjük magunkat szúnyogriasztó szerekkel - egy-két órán át  védenek  - másrészt  a környezetünkben párologtathatunk olyan illóolajokat, amelyek illatát nem kedvelik a vérszívók. A borsmenta például  ilyen illat.  Lehet vásárolni szúnyogriasztó fáklyákat is. De lássuk, mit tehetünk,  ha  mégis ránk szálltak, magyarul összecsipkedtek a szúnyogok.    Először is hideg,  almaecetes  borogatással  próbáljuk csökkenteni a duzzanatot. Nagyon hatékony, ha kalciumtablettát  feloldunk  egy  kevés vízben, és azzal mosogatjuk a csípést: gyorsan csökkenti  a viszketést és a duzzanatot.  A  sós vizes  lemosás is segít.  A patikában  hűsítő  és fertőtlenítő  gélt is  vásárolhatunk,  s kapható higított szalmiákszeszhez hasonló illatú  csípés utáni szer, amely a fájdalmat és a viszketést is csökkenti.
Ha valakit nagyon sok szúnyog megcsípett, és egyébként is hajlamos az   allergiás   reakciókra, oldjon  fel egy pohár vízben kalciumtablettát - ezt  már  borogatásra, lemosásra  is használtuk! - s  igya meg.  Szükség  lehet enyhe  allergiaellenes  gógyszerre  is.  Állítólag  szúnyogűző  szer a  fokhagyma, ha  azt eszünk, az  illatanyaga  kipárolog a  bőrön, s megóv a hívatlan vendégtől. 

 

OLDALTÖRÉS: Idill helyett menekülés...

Idill helyett menekülés
(Miskei Anita)

Idill helyett menekülés
(Miskei Anita)

Idill helyett menekülés
(Miskei Anita)

Előre bocsátom, nem szeretem a szúnyogokat, sem más rovarokat, melyek csípése kellemetlen, viszkető érzést hagy maga után. Talán épp emiatt meglepő, hogy a szúnyoginváziók igazi forró nyári esték emlékét idézik fel bennem. A vitorlázás szerelmeseként amolyan nomád, nyári éjszakát terveztünk a Balaton partját ölelő nádasban. Esti piknikhez készültünk a természetben, távol a part, a fürdőzők zajától. Megfigyeltük, apró ösvények vezetnek a nádas belsejébe, titkos rejteket, szerelmesek búvóhelyét véltük felfedezni. (Valójában horgászok tanyáznak csónakjukkal errefele, de persze csak nappal.) Romantikus hangulatunkban, amit a Balaton, a kánikula, s a nád rejteke ihletett, gyertyát gyújtottunk, miközben a nap lemenni készült. Látványa csodálatos volt. Olyannyira, hogy ha eme idilli képet egy képeslapon látom viszont, még giccsesnek is gondolnám. Aztán a lemenő nap bársonyos fényében vad zúgásra, szúnyogok támadására eszméltünk. Menekültünk. Egy csapásra tűnt el a romantika, s így tűnnek el lassacskán a turisták is, akik óvnák a természetet, a Balaton élővilágát, de a szúnyogok keserédes emlékét ők sem feledhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!