Belföld

2010.05.18. 12:41

Csökkent a kitelepítettek száma

Az elmúlt huszonnégy órában 2093-ról 1428-ra csökkent az árvíz miatt kitelepítettek száma. Több helyen jelenleg is akadozik a vasúti közlekedés, a közutakon 96 útszakasz van víz alatt. A Sajón már megkezdődött az apadás.

MTI

Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren - a Sajón és a Hernádon - rendkívüli a készültség mértéke - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára. Kóthay László beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban.
Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám az utóbbin már megkezdődött az apadás. Kritikus a helyzet Edelénynél, ahol az éjszaka átfolyt a Bódva a töltés fölött. A vízügyi szakemberek azóta zúzott kővel stabilizálták a gátat.
Harmadfokú a készültségi fokozat 338 kilométernyi védvonalon: a Zagyván, a Tarnán és a Taktán. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek 234 kilométer hosszon, az Ipolyon, a Túron, a Lónyay főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.
Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter elmondta: mintegy négyezren védekeznek a gátakon, a költségek megelőlegezésére 800 millió forint áll rendelkezésre. Az eddigi mintegy tízezer bejelentés alapján az előzetes becslések szerint összesen 4-6 milliárdos lehet az árvízkár - közölte Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke.
 Továbbra is akadozik a vasúti közlekedés, sokfelé nem járnak a vonatok, illetve járatok maradnak ki kedden is.
A Mávinform tájékoztatása szerint a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Vámosgyörk és Jászapáti között, a Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között, a Miskolc-Tornanádaska vonalon Tornanádaska és Sajóecseg között, valamint a Budapest-Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között helyettesítik buszok a vonatokat.
Az erős szél miatt Rákos és Pécel között fák dőltek a felsővezetékre, egy mozdony áramszedője pedig eltörött, emiatt áll a vasúti forgalom. Több fővárosi elővárosi vonat még nem tudott elindulni, így a százhalombattai és tárnoki járat sem.
Az erős esőzések miatt keddre az előző napinál is több, összesen 96 útszakasz került víz alá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett mintegy harmincezer kilométernyi úthálózaton belül – közölte a cég sajtószóvivője az MTI-vel.
A legtöbb kár az észak-magyarországi, illetve a dél-dunántúli utakon keletkezett, de a folyamatos esőzések miatt komoly gondokkal küzdenek Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém megyében is - mondta Pécsi Norbert Sándor, hozzátéve, hogy a társasághoz tartozó úthálózatban eddig több száz millió forintnyi kár keletkezett.
A sajóecsegi diákok nem a helyi középiskolában, hanem Miskolcon érettségiztek fizikából kedden az árvíz miatt - közölte Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke kedden az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!