Belföld

2010.04.07. 13:48

Elfogadták a BKV-szerződést, Horváth lemond

FMH - A kormány szerdán elfogadta a BKV hosszú távú finanszírozására vonatkozó szerződést, amelynek értelmében összesen 22,5 millió forinttal támogatja a céget. Horváth Csaba, az összehangolásért felelős kormánybiztos lemond posztjáról.

MTI

Szollár Domokos kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés múlt héten hagyta jóvá a szerződést, így minden akadály elhárult az elől, hogy a dokumentum megszülethessen.
Hozzátette: Horváth Csabának, aki november 23-a óta kormánybiztos, jelentős szerepe volt a szerződés létrejöttében és egyéb, a fővárost érintő fejlesztési ügyek előmozdításában.
A posztjáról április 8-án lemondó Horváth Csaba azt mondta: a kormány és a közgyűlés által elfogadott megállapodás tartalmazza az átlátható és a hatékony működéssel kapcsolatos üzleti tervet mellékletként. A kormány úgy ad 17,5 milliárd forint közvetlen és 5 milliárd forintos hiteltámogatást, hogy ezért cserébe elvárja az átlátható, hatékony, olcsó és a lehető legjobb minőségű szolgáltatás biztosítását - fűzte hozzá.
Közölte: elkészült a szakértői anyag a közös megrendelői szervezet kialakításának jogi hátteréről, a szervezet a főváros vonatkozásában a BKV, a MÁV és a Volán kapacitásait, szolgáltatásainak párhuzamosságait hangolja össze. Horváth Csaba elmondta: a dokumentumról idén harmadik negyedévben kell a fővárosnak és a kormánynak döntenie.
A kormánybiztos a fontos feladatok közzé sorolta a buszrekonstrukciós program előkészítését, amely a tervek szerint a szén-dioxid-kvóta értékesítésével vagy annak egy részével valósulhatna meg.
Horváth Csaba beszámolt arról, hogy az Alkotmánybíróság parkolással kapcsolatos döntése miatt a kormány előkészítette és benyújtotta az Országgyűlésnek az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot, így az új parlament a lehető legrövidebb időn belül dönthet arról.
A szocialista politikus kitért arra, hogy munkáját befejezettnek tekinti, és kormánybiztosi feladatait visszaadja a miniszterelnöknek. Utalt arra, hogy február 26-a óta az MSZP főpolgármester-jelöltje, és a továbbiakban fővárosi és országgyűlési képviselőként, illetve főpolgármester-jelöltként kívánja végezni feladatait.    
A Fővárosi Közgyűlés március 31-én fogadta el a BKV következő évekre vonatkozó finanszírozásának legfontosabb feltételeiről szóló, a kormány és a főváros közötti szerződést. Horváth Csaba egy nappal később jelezte: a BKV-szerződés kormányzati jóváhagyása után kívánja visszaadni kormánybiztosi megbízását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!