Belföld

2010.03.01. 11:42

Tetőznek az észak-magyarországi folyók

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén jelenleg a Bodrog mentén 67 kilométeres hosszúságban, a Tarnánál pedig 147 kilométernyi töltésszakaszon van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség.

MTI

A Bodrog folyó tetőzése Felsőberecki térségében a hét közepén várható kevéssel a másodfokú készültségi szint alatt, a Tarnán kialakult árhullám levonulóban van - mondta az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője hétfőn az MTI-nek. Csont Csaba kifejtette: hétfő hajnalban újabb csapadékzóna érte el az északi vízgyűjtőket, de inkább csak a Bodrog szlovákiai mellékvizeinek vízgyűjtőin hullott jelentősebb, helyenként 10 millimétert meghaladó eső.
Hozzátette: a Tarna lassan apad, de Tarnaméránál hétfőn még az elsőfokú készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Sajó Sajószentpéternél vasárnap este tetőzött, a 293 centiméteres vízállást követően lassú, de folyamatos az apadás, készültségi fokozatot nem rendeltek el. Felsőzsolcánál pedig hétfőn reggel 263 centi vízszinttel (elsőfok 300 centiméter) a tetőzés közelében van - ismertette.
A Bódván levonuló árhullám - a hazai mellékvizek jelentős vízmennyisége miatt - Szendrőnél hétfőn tetőzik, vasárnap a vártnál kissé magasabb 200-210 centiméteres vízszinttel.
A Hernád felső szakaszán már apad, míg Gesztelynél továbbra is lassan árad. Várható tetőzése hétfőn, illetve keddre virradóra valószínű, az elsőfokú (250 centiméternyi) készültségi szintet megközelítő, de azt el nem érő vízszinttel.
A Bodrogon a következő napokban további lassú áradás várható. Jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó jobb partján mentett oldali területekről Végardón, Bodrogolasziban, Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron szivattyúzással biztosítják a vízátemelést a folyóba.
A Tisza hazai felső szakaszán lassan apad, Tiszafüred alatt még gyengén árad. A következő napokban további lassú (napi 15-20 centiméteres) apadás várható - jegyezte meg az árvízvédelmi szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!