Belföld

2010.03.29. 16:39

Az OVB áttette a helyi bizottsághoz Orbán iskolai kampányolásának ügyét

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő délután úgy döntött, nem bírálja el az Orbán Viktor Fidesz-elnök III. kerületi iskolai kampányolásával kapcsolatban benyújtott kifogást, hanem átteszi az illetékes egyéni választókerületi bizottsághoz.

MTI

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, a Magyar Szocialista Párt kampányfőnöke fordult kifogással. Mint beadványában írta, Orbán Viktor a TV2 március 28-i Napló című műsorának tájékoztatása szerint március 26-án a budapesti III. kerületi Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban "osztályfőnöki óra" keretében politikai, illetve kampánytevékenységet folytatott.
A kampányfőnök a közoktatási törvényre hivatkozott, amely szerint "a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható". Orbán Viktor így megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét - írta kifogásában Szigetvári Viktor.
Az OVB hétfői ülésén hosszas vita folyt arról, hogy a testület maga bírálja-e el a kifogást, vagy tegye át az illetékes egyéni választókerületi választási bizottsághoz.
Bordás Vilmos amellett érvelt, hogy a kifogásban hivatkozott cselekmény egyéni választókerületben történt, így az helyi választási ügy. Mint mondta, az OVB a múlt héten egy hasonló beadványt már elbírált, és akkor megállapította a pártelnök jogsértését, de szerinte már azt az ügyet is át kellett volna tenni az egyéni választókerületi bizottsághoz, bár ez akkor nem vetődött fel.
Litresits András (MSZP) delegált szerint viszont Orbán Viktort már egyszer eltiltották attól, hogy iskolában kampányoljon, mint mondta, a két ügy között nincs tényállásbeli különbség, és Orbán Viktor személye "nem kerületi".
Halmai Gábor elnökhelyettes is amellett érvelt, hogy az OVB-nek kell elbírálnia a kifogást, mert országos médium adott róla tájékoztatást.
A testület végül 4:2 arányban úgy döntött, hogy átteszi a kifogást az egyéni választókerületi választási bizottsághoz.
A vitában Fazekas Marianna arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az OVB maga bírálja el a kifogást, akkor csak egy jogorvoslati fórum (a Legfelsőbb Bíróság) marad a beadványozó előtt, ráadásul a választási ügyekben a bírósági felülvizsgálati eljárás illetékköteles.
Szigeti Péter elnök is amellett érvelt, hogy fontos, hogy az illeték nélküli kétfokú jogorvoslat megmaradjon (tehát hogy a kifogásról másodfokon a Fővárosi Választási Bizottság, majd felülvizsgálati kérelem esetén a Fővárosi Bíróság dönthessen).
Az OVB ülésén hivatkozott, múlt héten szintén Szigetvári Viktor kifogása nyomán hozott határozatban az OVB megállapította, hogy Orbán Viktor jogsértően kampányolt egy zuglói zeneiskolában. A határozat ellen a Fidesz jogorvoslati kérelemmel élt, ezt azonban a Legfelsőbb Bíróság nem bírálta el érdemben, mivel a benyújtók a döntés meghozataláig nem rótták le az eljárási illetéket.

Ezek is érdekelhetik