Belföld

2010.03.13. 12:17

Az MSZP szerint a Fidesz és a Jobbik összejátszik - a Fidesz reagált

FMH - Budai Bernadett, az MSZP szóvivője szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: a demokratikus értékeket csak a szocialista párt tudja biztosítani a parlamentben, a Fidesz és a Jobbik között pedig nem szakadt meg a kapcsolat.

MTI

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke tagja volt a Fidesz-elnök által életre hívott polgári körnek. Hozzátette: a két párt közötti "állítólagos szakításnak" nincs sok jele.
Ennek alátámasztására Tarlós Istvántól idézett, e szerint a Fidesz fővárosi frakcióvezetője nemrégiben úgy fogalmazott: "amikor a radikális párt azt mondja, ez nincs jól, igaza van, ettől aztán sem nem antiszemita, se nem rasszista, kirekesztő, se más. Vannak közös érdekek és célok, de a módszerekben jelentős különbség van. A legjelentősebb különbség, hogy jelenleg erről a Jobbik csak beszélni tud, a parlamentben ellenzékben beszélni tud, de aki ezt megvalósítani képes, az az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP."
A szóvivő szerint ezek a mondatok felhívják a figyelmet a Fidesz és Jobbik gondolkodása közötti "közös gyökérre".
Budai Bernadett leszögezte: a két párt közötti együttműködésre példa, hogy a legutóbbi önkormányzati választáson 81 helyen indított a Fidesz közös jelöltet a Jobbikkal; a két párt együttműködésének köszönhetően egy polgármester és 27 önkormányzati képviselő jutott pozícióhoz.
Kiemelte egyebek között: a főváros XXII. kerületében Szabolcs Attila a Fidesz-KDNP-Jobbik támogatásával lett polgármester, a III. kerületben pedig Fejes István, Pauli Antal és Tolnai Zoltán a Fidesz-KDNP-MIÉP-Jobbik-MDF színeiben jutott önkormányzati képviselői mandátumhoz; a Jobbik támogatásával jutott helyi hatalomhoz Cser-Palkovics András és Demeter Ervin. Budai Bernadett szerint Rogán Antal és Bús Balázs is a Jobbik támogatásával lett polgármester; de élvezte a Jobbik támogatását Tarlós István is a főpolgármesteri posztért folytatott küzdelemben.
Ez az együttműködés, ha nem is hivatalosan, de bújtatottan megvan, az értékek, a célok közösek - hangsúlyozta. Az "összekacsintás" továbbra is megvan - mondta, s ezzel összefüggésben Wittner Máriát idézte. A Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: soha senki nem tett neki szemrehányást a Fideszből azért, mert kiállt a Magyar Gárda mellett, még Orbán Viktor sem. Wittner Mária a Fidesz országos listájának előkelő helyén szerepel - emelte ki Budai Bernadett. Úgy fogalmazott: hiába kettő a zászló, a tábor egy.
A szóvivő azt mondta, hogy a demokratikus értékeket csak egy párt, az MSZP tudja majd biztosítani a parlamentben, a kétharmadra törekvő, "összekacsintó, összejátszó" Fidesz és Jobbikkal szemben csak a szocialista párt lehet az egyensúly.

Ezek is érdekelhetik