Belföld

2010.03.22. 16:57

A Fidesz-KDNP országos listáját is nyilvántartásba vették

FMH - Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP közös országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra: a listát Orbán Viktor, a párt elnöke vezeti.

MTI

A Fidesz-KDNP 20 területi listát állított hétfő délutánig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására. 
Az országgyűlési képviselők választásán országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje kedd 16 óra. 
Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximum 174 jelölt, ennyi szerepel a Fidesz-KDNP listáján is.
Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt - mivel a Fidesz és a KDNP közös listát állított, az ő esetükben tíz - százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt.
A Fidesz-KDNP azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson az OVB-be. A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak lesznek arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. (A Fidesz és a KDNP közös listát állított, de egy jelölőszervezetnek minősülnek.)
Az OVB tagjainak száma így tehát attól függ, hány, választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.
Korábban csak egy párt, az MSZP országos listáját vette nyilvántartásba az OVB, még március 12-én.

Ezek is érdekelhetik