Belföld

2010.01.27. 16:09

MSZP: a tartalékból pótolják az ingatlanadóból várt bevételt!

FMH - Az MSZP nem tervezi, hogy az ingatlanadó elbukása miatti bevételkiesést újabb megszorító intézkedéssel kompenzálják, azt várják, hogy a kormány a kieső összeget a tartalékból pótolja.

MTI

Az MSZP országos elnöksége kedden leszögezte: nem támogat új megszorító lépést, sem semmiféle törvénymódosítást. Az MTI úgy tudja, hogy a szocialista elnökség kedden egyeztetett az Alkotmánybíróság döntése nyomán kialakult helyzetről, és szűk körben este Bajnai Gordon miniszterelnökkel is megbeszélést folytattak a pártvezetők.
Bajnai Gordon a szerdai kormányülést követően annyit mondott, hogy a következő hetekben a kabinet áttekinti a költségvetési tartalékot és a büdzsé egyes fejezeteit annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntése nyomán kialakult helyzetben is tartani lehessen az idei hiánycélt. Elmondta azt is: idő hiányában nem látnak lehetőséget arra, hogy ebben a parlamenti ciklusban módosítsák a vagyonadóról szóló törvényt.
Több vezető szocialista politikus szerdán azt mondta az MTI-nek: sem a párt-, sem a frakcióvezetés nem támogat a választásokig hátralévő időben sem törvénymódosítást, sem újabb megszorító intézkedést. 
A tervek szerint a kabinet nem helyezi hatályon kívül a vagyonadóról szóló törvényt, így a parlamentnek ezért sem ad feladatot az Ab döntése, és marad az eredeti terv, miszerint februárban két ülésnapot tart a Ház - értesült az MTI.
Szocialista politikusok azt is mondták, a kormánynak saját hatáskörben kell megoldania a kieső 50 milliárd forint körüli összeg pótlását, figyelembe véve az egyensúlyi pálya alakulását. Vagyis, ha a tervezettnél esetleg jobban alakulnak a bevételek, kisebb összegről lesz majd szó; a kabinetnek nem kell napokon belül döntést hoznia.
Leszögezték azt is, hogy elvárják, a pótlást inkább a költségvetési tartalék terhére lépje meg a kabinet, és ne a minisztériumok kiadásait faragja le. A miniszterelnök a nyilatkozatában viszont utalt arra, hogy a büdzsé egyes fejezeteit is vizsgáltatja.
Az MSZP vezetői egyébként úgy látják: az Alkotmánybíróság döntése azt is eredményezte, hogy a Fidesznek kevesebb muníciója lesz a választási kampányban.
Ezt erősíti Nyakó István nyilatkozata, aki az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a választási kampánynak már nem lehet "népszerűséghajhász témája" a vagyonadó; a miniszterelnök bejelentette, hogy ebben a ciklusban már nincs idő a vagyonadó-törvény módosítására, így a Varga Mihály által feszegetett kérdés okafogyottá vált.
A Fidesz szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály alelnök felszólította a kormányt, hogy ne trükközzön, ne kísérletezzen, és ne akarja újabb adó bevezetésével pótolni az ingatlanadó eltörlése miatt jelentkező bevételkiesést.
Az Alkotmánybíróság döntése visszaigazolja azt a politikai szándékot, hogy a vagyonosoktól nagyobb felelősséget vár el a közösség: így például a nagy értékű gépjárművek, yachtok, magánrepülők adóztatását rendben lévőnek találta a taláros testület - szögezte le Nyakó István.
"Az igazságosabb közteherviselés megteremtése - vagyis az, hogy a gazdagok viseljenek több terhet, így a szegényebbeknek kevesebbet kelljen - továbbra is fontos célkitűzése a szocialista pártnak. Ennek leghatékonyabb formájának megtalálása azonban már a következő parlamenti ciklus feladata" - fogalmazott a szóvivő.
A Nemzetközi Valutalapnak küldött tavaly júniusi szándéknyilatkozat egyébként nem nevesíti az ingatlanadót, annyit mond: Magyarország vállalja, hogy a munka és a potenciális növekedést serkentő adók csökkentését célzó bevételsemleges adóreformot készít, amely  többek között csökkenti a társadalombiztosítási hozzájárulást, tágítja az adósávokat a személyi jövedelemadó csökkentésével a fogyasztást terhelő és vagyonadók növelésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!