Belföld

2010.01.15. 10:16

Mennyit érhet az ingatlanom?

FMH - Ahhoz képest, hogy az adózók egy csoportjának már február 25-éig be kell vallania és meg is kell fizetnie a vagyonadót, szinte teljes a tanácstalanság ez ügyben. Az APEH honlapján elérhető ingatlankalkulátort sokan kipróbálták. Többen arról számoltak be, hogy a hivatali érték köszönő viszonyban sincs a valós piaci adatokkal.

Fejér Megyei Hírlap

A törvény azt írja elő, hogy az adókötelezettsége teljesítése során az adózónak kell majd megállapítania a lakóingatlan forgalmi és számított értékét. Az adókötelezettséget az adóév első napján,  tehát a 2010. adóév esetén a 2010. január 1-jén  fennálló körülmények figyelembevételével kell teljesíteni. Ehhez nyújtana segítséget az APEH honlapján elérhető kalkulátorprogram.
A fehérvári ingatlanirodáknak egyelőre nincsenek tapasztalataik az ingatlanadó-kalkulátorról. Egyikük úgy fogalmazott, köztudott, hogy a piac egészen mást mutat, mint az adókalkulátor. A Märcz Ingatlan- és Hiteliroda értékesítője, Koncz András kérdésünkre elmondta, az évkezdet gyenge,  pang az ingatlanpiac. Január hónap minden évben így alakul a tapasztalataik szerint. Talán emiatt van, hogy még a vásárlók vagy éppen lakásaikon túladni akarók sem jelentkeztek, s az APEH kalkulátorát sem igen forgatták. Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak Bozsák Gergely, a Duna House  ingatlan-értékbecslője is.

Az adókalkulátort lapunk munkatársai is kipróbálták. Az értékbecslést számtalan szempont alapján végzi el a rendszer.  Számít a cím, a hasznos alapterület, a lakáshoz, üdülőhöz tartozó telek vagy telekhányad területe, a lakóépület kora, felújításának ténye és időpontja, a falazat, az alkalmazott építési technológia, a telek közművesítettsége, a telekhatár előtti út burkolata, a komfortfokozat, a lakószobák száma, a gépjárműtárolók hasznos alapterülete, az esetleges úszómedence űrtartalma, a lakószobák tájolása, felvonó léte és egyebek.
Hasonló kalkulátorokkal az ingatlan-értékesítő cégek is rendelkeznek, ezért nagy eltérés elméletileg nem lehetne. Mégis van. Több olvasónk  jelezte:  a honlapon ajánlott ingatlanár sokkal magasabb, mint amennyit a valóságban meg lehet kapni az épületért. A  velencei Nagy László például arról számolt be, hogy az eltérés közel másfélszeres  mindezt egy nemrég banki hitelfelvétel során készített értékbecslés is alátámasztja.
A kalkulátorral nem csak ez a baj. Jóri András adatvédelmi biztos szerint nem megfelelő a működése adatvédelmi szempontból, lehetővé kell tenni, hogy a felhasználók azonosítás és jogkövetkezmények nélkül tájékozódhassanak  tájékoztatott az ombudsman hivatala. A kalkulátor használatakor az interneten keresztül nem azonosított felhasználónak a saját nevében és a saját ingatlanjára nézve kell pontos adatokat megadnia, amelyeket az adóhatóság hat évig megőriz, azokat úgy tekinti, mint a nyilatkozó felhasználó személyes adatait, továbbá egy adóeljárás során figyelembe veheti. Álláspontja szerint aggályokat vet fel az is, hogy az adóhatóság nem győződik meg a felhasználó kilétéről.
Az országgyűlési biztos nem véletlenül sürgeti  a szabályozást, az első bevallás és fizetés határideje vészesen közeleg. A nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót a nem egyszerűsített vállalkozói adó alany egyéni  vállalkozók és általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, valamint az eva alany egyéni vállalkozók és bevételi nyilvántartást vezető eva alany  társaságoknak február 25-éig be kell vallaniuk, és az első felét be is kell fizetniük. A többiek, persze csak ha akkor még él az adónem, ráérnek májusban.

- Érthető az adózók kezdeti bizonytalansága és bizalmatlansága, de bízunk abban, hogy a rendszer alaposabb megismerésével egyre többen élnek a lehetőséggel - mondta el lapunknak Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese.
- A január 8-ától elérhető kalkulátor ugyanis az adózók érdekeit szolgálja: a tavaly elfogadott vagyonadótörvény szerint a nagy értékű ingatlanok forgalmi értéke után vagyonadó-fizetési kötelezettség terheli az adózókat. A bevallás készítéséhez az adózónak meg kell határoznia az adó alapját  - ehhez nyújt támogatást a becsült érték kalkulátor - hangsúlyozta a szakember. 
- Fontos tudni, hogy a regisztráció önkéntes, az adózó adatait pedig az adatvédelmi törvény és az annak megfelelően kialakított eljárás és nyilvántartás védi - emelte ki Mogyorósiné Gábor Hajnalka. Mint elmondta, a regisztrációnak adóellenőrzés esetén van jelentősége: ilyenkor az adóhivatal természetesen figyelembe veszi, hogy a becsült érték nem feltétlenül azonos a forgalmi értékkel, sőt az esetek egy részében az egyedi körülmények miatt eltérő lehet az ingatlanadó-alap. Abban az esetben azonban, ha az adózó a kalkulátor által megjelölt becsült érték szerint adózik, és erről valós adatokat tartalmazó regisztrációval rendelkezik, akkor egy ellenőrzéskor az adóhivatal a forgalmi érték szerint aktuálisan magasabb értékű ingatlan esetében sem alkalmaz adójogi szankciót, ilyenkor csak adókülönbözetet kell fizetni.

Az APEH elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a forgalmi érték (ideértve a becsült forgalmi értéket is) nem tévesztendő össze a számított értékkel. Előfordulhat, hogy a (becsült) forgalmi érték alapján a lakóingatlan adómentes, azaz fizetési kötelezettség nem keletkezik, de a számított érték alapján az adózót bevallási kötelezettség terheli. Ha ennek nem tesz eleget, az adóhatóság mulasztási bírsággal sújthatja.
Sibinger Márta, az APEH ellenőrzési főosztályának vezetője határozottan cáfolta, hogy az adóhatóságnál ellenőrzési kiválasztási szempontot jelentenének a regisztráció során közölt adatok. Nincs ilyen kapcsolat az adatbázisok között, az ellenőrzési kiválasztási szempontok között nem szerepel a regisztráció és a tényleges bevallás összevetése. Hozzátette: az egyébként nincs kizárva, hogy az APEH kockázatelemzésen alapuló kiválasztási módszere alapján egy-egy adózónál a vagyonadó-bevallást is megvizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!