Belföld

2010.01.26. 15:48

MDF: bizalmatlanság a fővárosi elnökséggel szemben

FMH - A SZDSZ és az MDF közötti, fővárosi, választási együttműködés miatt nyújtott be bizalmatlansági indítványt az MDF több fővárosi választási tagja a budapesti elnökség ellen.

MTI

Az indítványt benyújtók szerint az MDF budapesti elnöksége nem a párt érdekeit képviselte. Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke az MTI-nek ezt megerősítette, ugyanakkor alaptalannak minősítette a bizalmatlansági indítványt.
A beadvány nem több, mint a véleményükkel kisebbségben maradók szokásos "nyafogása" - fogalmazott a budapesti elnök.
Az MTI-nek a bizalmatlansági indítvány egyik aláírója elmondta, hogy az indítványt több budapesti kerületi vezető is aláírta, azt kérve, hogy Lévai Zoltán péntekre hívja össze a választmányi ülést.
Az MTI úgy tudja, az MDF budapesti választmányának 26 tagjából kilencen írták alá az indítványt. 
Egy másik aláíró közölte: az indítványban az szerepel, hogy az SZDSZ és az MDF között a fővárosban létrejött 2010-es országgyűlési választási együttműködés kapcsán Lévai Zoltán, az MDF budapesti elnöke és a fővárosi elnökség nem a párt érdekeit képviselte.
Lévai Zoltán minderre azt mondta: a hivatkozott indok alaptalan, mert erről a kérdésről a budapesti választmány január 20-án döntött, a döntés pedig egyhangú volt.
Hozzátette: az alapszabály úgy rendelkezik, hogy a bizalmatlansági indítványt testületi ülésen kell előterjeszteni, ilyen előterjesztés azonban az ülésen nem született. Következő ülés pedig már csak a következő hónapban lesz - közölte a párt fővárosi elnöke.
A párt alapszabálya szerint a választott vezetők megbízatása megszűnik a bizalmatlanság kimondásával. A bizalmatlansági indítvány tárgyában a helyi szervezet, vagy testület vita után a jelenlévő tagjainak titkos szavazásával és egyszerű szótöbbséggel dönt.
Az MDF budapesti választmánya június 20-án este egyhangú szavazással szavazta meg azt, hogy az MDF fővárosi választmánya kész együttműködni az SZDSZ fővárosi választmányával.
A választmányi ülésen a 26 tagból 14-en írták alá a jelenléti ívet, és ők voltak azok, akik megszavazták a választási együttműködést a két párt között. 
A választmányi ülésen jelen lévő egyik kerületi elnök az MTI-nek azt mondta: a választmányi ülésen döntöttek arról, hogy az MDF fővárosi listáját "egy konszenzusos jelölt" vezetné, a második helyen MDF-es politikus szerepelne, a harmadik, negyedik helyre pedig az SZDSZ delegálhatna jelöltet. 
Az MTI információi szerint több kerületi szervezet, amelynek a vezetője nem ment el a budapesti választmányi ülésre, még január 19-én azt a határozatot hozta, hogy elutasítanak minden tárgyalást az SZDSZ-szel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!