Belföld

2009.12.17. 10:45

Sorompóval védik a Tubest a radartól

FMH - Sorompóval akarja megakadályozni a pécsi önkormányzat a Tubesre tervezett NATO-radar építését. A hegyre vezető út csütörtök reggel óta le van zárva.

MTI

Az MTI tudósítója a helyszínen látta, hogy a sorompó már áll, le van lakatolva, működtetésére a város által megbízott biztonsági őr jogosult. A sorompót nem lehet megkerülni, mert két oldalára, egészen az erdő széléig, betontömböket raktak.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerdán jelentette be: az önkormányzat lezáratja és őriztetni fogja a Tubesre vezető utat, hogy megakadályozza a hegyre tervezett katonai radarállomás építését, melyre egyébként a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) jogerős engedélye van.
A fideszes politikus azt mondta, hogy tulajdonképpen annak a néhány héttel ezelőtt kihelyezett KRESZ-táblának akarnak érvényt szerezni, amely megtiltja a három és fél tonnánál nehezebb járművek behajtását. Ezt a korlátozást ugyanis a HM gépjárművei rendszeresen megszegik.
Kiss Tibor, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. cégvezetője közölte: az út a holding kezelésében van, azon a HM szolgalmi jogot gyakorol a hegy csúcsán álló katonai létesítmény működtetése érdekében. Az ottani feladatok ellátása azonban három és fél tonna súly alatti járművekkel is megoldható, ezek ki- és behajtását az őrök biztosítani fogják.
Páva Zsolt megjegyezte, a sorompó kihelyezése és az őrzés azért most történik, mert értesüléseik szerint a radar generálkivitelezője péntekre tervezi a munkaterület átvételét, a cég az úthasználat ügyében már érdeklődött az önkormányzatnál.
Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte a pécsi önkormányzat lépését. Leszögezte: a Tubes tetején lévő honvédségi radarállomás megközelítésének megakadályozásával Pécs polgármestere az ország biztonságát veszélyezteti, szembemegy a jogszabályokkal, bírósági döntésekkel.
Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.
A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A HM a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!