Belföld

2009.12.07. 17:26

A védőoltás ellenére beteg lett egy hajdú-bihari férfi

A védőoltás ellenére megbetegített az új típusú influenza egy hajdú-bihari férfit, légzési elégtelenség miatt gépi lélegeztetésre is szükség volt.

MTI

A férfi  szervezetében kimutatták a H1N1 vírust - erősítette meg az erről szóló sajtóinformációkat hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében Szentgyörgyi János, a debreceni Kenézy Kórház sajtóreferense.
A férfi influenzás tünetekkel jelentkezett a kórház sürgősségi betegellátó osztályának ambulanciáján november 27-én. Elmondása szerint másfél hónappal korábban megkapta a H1N1 vírus elleni védőoltást. A beteg infektológiai szempontból emelt dózisú vírusellenes szert kapott gyomorszondán keresztül, illetve párhuzamos antibakteriális kezelésben részesült. Légzési elégtelenség miatt gépi lélegeztetésre is szükség volt - tette hozzá a sajtóreferens.
Tájékoztatása szerint több alkalommal is küldtek mintát az Országos Epidemiológiai Központba és az ÁNTSZ Regionális Laboratóriumába a H1N1 fertőzés igazolására. Ezek bizonytalan eredményei miatt azonban a napokban újabb mintát küldtek el, ami igazolta az új vírus jelenlétét a szervezetben, továbbá a tüdő bakteriális fertőzöttségét.
Az intenzív osztályon kezelt beteg állapota ezt követően gyorsan javult. Hétfőn a férfi átkerült a kórház Infektológiai Intézetébe, ahonnan további kezelést követően, feltehetően néhány napon belül hazamehet - áll a közleményben.
Az RTL Klub Híradója szombaton közölte, hogy értesülései szerint a védőoltás ellenére megbetegedett a H1N1 vírustól egy 29 éves férfi Debrecenben. A műsorban nyilatkozó virológus szerint a férfi akár bele is halhatott volna a fertőzésbe, ha nincs beoltva. Kitért arra: minden ötödik beoltott embernél előfordulhat, hogy megbetegszik, de a tünetek a legtöbbször enyhék. A debreceni kórházban fekvő férfinál a bakteriális fertőzés miatt volt nagyobb a baj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!