Belföld

2009.09.29. 16:03

Sólyom László reméli, hogy újranyílik a sydneyi főkonzulátus

Sólyom László reményét fejezte ki kedden, hogy újra meg fog nyílni a sydneyi magyar főkonzulátus, amelynek bezárásáról a kormány döntött.

feol.hu

A köztársasági elnök a helyi Royal Motor Jacht Clubban azon a vacsorán szólalt fel, amelyen az új-dél-walesi magyar szervezetek vezetői, magyar származású befolyásos üzletemberek vettek részt. A főkonzulátussal kapcsolatban az államfő kifejtette: "Otthon elhatároztam, hogy fel fogok szólalni a sydneyi főkonzulátus fenntartása mellett. Most éreztem át az első találkozás után, és ott rögtön mondtam is, hogy ez sokkal több annál, mint - ahogyan az ausztráliai magyarság egyik vezetője is fogalmazott - könyvelői kérdés. Sokkal nagyobb súlya van, és elsősorban a jövőt tekintve óriási a súlya. Úgy hogy örülök, hogy ezt mondtam, és ugyan az otthoni sajtóvisszhangot és politikai visszhangot látva nem kommentálom, annyit teszek hozzá, hogy nagyon jól tudom, hogy melyek egy elnöknek az alkotmányos lehetőségei, és egészen nyugodt vagyok abban, hogy - szemben az otthoni véleményekkel - én az elnöki szerepkörben maradtam. Sőt, azt látom el ezzel az itteni állásfoglalásommal is. Másrészt pedig óriási félreértés, félremagyarázás ezt a nyilatkozatot pártpolitikai szimpátia kifejezésének nyilvánítani. Ez éppen hogy nem ez, hanem e fölött álló nyilatkozat volt. Szeretném a reményemet még egyszer kifejezni, hogy a főkonzulátus újra meg fog nyílni, és megígérni, hogy ezért otthon mindent meg fogok tenni" - fejtette ki.
Felhívta a figyelmet arra, a köztársasági elnök legfontosabb missziója, hogy a magyarok közösségét - amennyire lehet - tartsa össze. - El kell mondanom, hogy az eddigi tevékenységemnek a nagy része a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarokra korlátozódott. Egyszerűen azért, mert úgy éreztem, hogy be kell gyógyítanom azokat a sebeket, amelyeket a 2004-es népszavazás okozott, és muszáj volt megmutatnom, hogy jelen vagyok a legkisebb faluban is - emelte ki az elnök.     
Hangsúlyozta, hogy amikor távolabbra utazik, akkor szinte szíven üti, hogy mennyire élő, és fontos és erős az a magyarság, amelyik kívül van Európán. Mint mondta, Kanadában tapasztalta ezt először és most itt (Sydneyben) másodszor. Felkérte az ausztráliai üzleti életbe "beágyazódott" új-dél-walesi magyarokat, hogy terjesszék Magyarország "jó hírnevét". Úgy magyarázta, hogy ez tényleg fontos, mert hiszen ők azok, akik ezt tovább tudják adni, és nyilván a nagykövetség mindig minden adatot megad, hogy milyen nagyszerű dolgok történnek a gazdaságban. "Ezt nekem meg kell erősítenem. Nem hivatalból, hanem tényleg úgy, hogy én úgy érzem, hogy ezt a krízist Magyarország úgy ahogy átvészelte, és azt ki kell számítani, hogy jövőre még milyen utóhullámok lesznek munkanélküliségben, ebben-abban" - emelte ki.
Sólyom László a díszvacsorát megelőzően az ausztráliai magyar sajtó képviselőinek adott nyilatkozatában is szólt a sydneyi főkonzulátus ügyéről. Az államfő a 15 milliós magyarsággal kapcsolatos kérdésre válaszolva kifejtette: - Nagyon kell vigyázni, hogy az alkotmány szerint a magyar köztársasági elnök a magyar államnak a feje, és ezért én nagyon élesen megkülönböztetem a politikai nemzetet, akik a magyar állampolgárok, és a kulturális nemzetet, ami minden magyart jelenti, aki magát magyarnak érzi. És hát annak én formálisan nem vagyok a feje, viszont felelősséget viselek formálisan, az alkotmány szerint is értük. És ezt tudom arra kihasználni, hogy azt mondhassam, hogy itt vagyok, nem vagyok vezetője ezeknek a közösségeknek, viszont otthon a szószólójuk vagyok, az egész biztos. "Tehát én meg tudok szólalni az érdekükben. Megszólaltam most a főkonzulátus bezárása miatt is, és ez otthon politikai hullámokat vert, mint látom a sajtójelentésekből".
Az államelnök és kísérete kedden autóbusszal a Sydneytől mintegy 100 kilométerre nyugatra található Katoombába utazott. A település a Blue Mountains (Kék-hegység) üdülőterület központja. A hegység onnan kapta a nevét, hogy a sűrű erdők eukaliptuszaiból párolgó olajcseppeken megtörik a napfény, és ez kékes színt ad a horizontnak. Sólyom László rövid túrát tett a környéken, amelynek keretében megismerkedett a Nemzeti Parkká nyilvánított terület növény- és állatvilágával.  
Az elnök Sydneybe visszatérve megtekintette a Magyarországról elszármazott Judy Cassab festőművész egyik kiállítását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!