Belföld

2009.09.03. 10:32

Bajnai finnekkel tárgyalt munkahelyteremtésről, képzésekről

FMH - Bővíthetik a Nokia Siemens Network budapesti központját, ahol jelenleg 800 ember dolgozik - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök az MTI-vel Helsinkiben, miután olyan finn cégek csúcsvezetőivel tárgyalt, amelyeknek magyar érdekeltségei vannak, vagy érdeklődnek magyarországi befektetési lehetőségek iránt.

feol.hu

A kormányfő hozzátette: a bővítésről a következő hetekben kezdődik egyeztetés. 
Bajnai Gordon egynapos finnországi programját a Nokia csoportnál kezdte, ahol találkozott mások közt Simon Beresford-Wylie-val, a társaság igazgatósági tagjával, aki egyben a Nokia Siemens Network vezérigazgatója. A cég budapesti kutatási és fejlesztési központja - amely 800 főt foglalkoztat - kiemelt együttműködést folytat több magyar egyetemmel.
Ezután finn cégek csúcsvezetőivel tárgyalt. A találkozón képviseltette magát egyebek között az Elcoteq és a Sanoma vezetője is. Az üzleti találkozón képviselt cégek több mint 15 ezer embert foglalkoztatnak Magyarországon.
Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: Bajnai Gordon prezentációt tartott a magyar válságkezelésről illetve a befektetési környezetről. Beszélt arról is, hogy a válságkezelő program részként a magyar kormány csökkentette a munkára rakódó terheket, ami segítséget nyújthat a munkahelyek megtartásában és abban, hogy új munkahelyek létrehozásakor Magyarország a környező államokhoz képest jobb pozíciót foglalhasson el.
Kitért arra is: ebből a szempontból szintén előnyös lehet a helyi és a központi igazgatás egyszerűsítése, gyorsítása. Konkrét példaként az iparűzési adó központi beszedését említette. 
A magyar kormányfő a találkozón tájékoztatást adott az infrastrukturális fejlesztésekről is, ismertetve az autópálya-építéseket és a gazdasági szempontból fontos vasútvonalak megújítását. Bajnai Gordon véleménye szerint ezek együttesen mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország hídfőállás lehessen finn cégek számára a Nyugat-Balkán irányába - idézte fel a miniszterelnök szavait a kormányszóvivő.
Szollár Domokos beszámolt meg arról: a finn cégek képviselői azt kérték, hogy a kormány csökkentse még jobban a bürokráciát.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az első félévben a Finnországba irányuló magyar export értéke 120,7 millió eurót tett ki, az onnan származó importé pedig elérte a 179,3 millió eurót, ami alapján a magyar-finn kereskedelmi forgalomban az év első hónapjában 58,6 millió euró deficit alakult ki. A múlt év hasonló időszakában a magyar export 373,3 millió euró, az import 559 millió euró, a deficit pedig 185,7 millió euró volt.
Finn adatok szerint a finn cégek befektetéseinek értéke Magyarországon eléri az egy milliárd eurót.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!