Belföld

2009.09.03. 10:47

A PDSZ kivonult a közoktatáspolitikai tanács üléséről

FMH - Kivonultak a pedagógus szakszervezetek a Közoktatás-politikai Tanács (KÖPT) csütörtöki üléséről - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-vel.

feol.hu

Az érdekvédő közleményében a kivonulást azzal indokolta, hogy a kormány olyan, a jövőt meghatározó kérdésben, mint a költségvetés megtervezése, helyben kiosztott dokumentummal állt elő. 
Kijelentette: elfogadhatatlan, hogy emiatt nem volt mód arra, hogy az egyes szakszervezetek érdemi, szakmai testületi döntést hozhassanak. A kormányzati oldal nem biztosította - a KÖPT ügyrendjének ellenére sem - hogy politikai döntéshozó, államtitkár, szakállamtitkár vegyen részt az ülésen. A PDSZ mindezt a társadalmi partnerség semmibevételének tekinti - írta Kerpen Gábor.
Hozzátette: a szakszervezetek már többször nyomatékosan kifogásolták, hogy az érdemi párbeszédet megelőzően - és sokszor ahelyett - a sajtóból értesülnek kormányzati szándékokról. Most is ez történt: az osztálylétszám esetleges növeléséről - amely nyilvánvalóan pedagógus elbocsátással járhat a következő tanévben - illetve a továbbképzési támogatás csökkentéséről, valamint a tárcát esetlegesen érintő több 10 milliárdos forráscsökkentéséről a hírekből értesültek.
A másik tömörülés, a Pedagógusok Szakszervezete a történtekről azt közölte az MTI-vel: a szakszervezetek követelték, hogy a Közoktatás-politikai Tanács súlya, tekintélye megőrzése érdekében a továbbiakban csak megfelelően előkészített üléseket tartsanak, a miniszter a kormányzati elképzelések előkészítési időszakában kérje a véleményeket, hogy az egyeztetés érdemi, és ne csak formális lehessen.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!