Belföld

2009.08.11. 09:05

Romák elleni támadás - változó összetételben követték el a gyilkosságokat

Eltérhet a romák elleni támadásokat elkövető csoportból kiváltak és az áldozatok haláláért felelős tettes magatartásának megítélése - nyomatékosította a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden kiadott közleményében.

feol.hu

A közleményben azt írták: a romák elleni támadásokat "változó összetételben" követték el a nyomozás adatai szerint, a csoport teljes létszáma négy fő lehetett, ami az első emberölést követően megváltozott.
"Az elkövetők egy része felismerhette tetteik súlyát, meggondolhatták magukat és nem vettek részt a későbbi emberölések elkövetésében. A kivált személyek magatartásának megítélése eltérő lehet annak a tettesétől, aki majd mindegyik bűncselekmény elkövetésében részt vett és felelős az áldozatok haláláért" - szögezték le.
Mint írták, ez utóbbi tettes kiválóan kezeli a lőfegyvereket, magabiztos, határozott, a bűncselekményekre alaposan felkészül.  
A rendőrség hangsúlyozta: nagy erőfeszítéseket tesz a romákat ért támadások elkövetőinek elfogása érdekében, ennek során a nyomozóhatóság ellenőrzi és keresi az összefüggéseket a helyszínek, valamint a sértettek kapcsolatrendszerének, előéletének és életvitelének a feltérképezésével.
Az eljárás részeként több mint 1.300 erőszakos bűncselekmény nyomozati anyagát is átvizsgálják.
A nyomozás során eddig több mint száz esetben rendeltek ki szakértőt, a fegyverek és lőszerek tekintetében több mint ezer, a telefonforgalmazás vizsgálata során négymillió adatot dolgoztak fel. Az eljárásban 1,5 millió gépkocsira vonatkozó adatot elemeztek és 800 órányi képanyagot dolgoznak fel.
A rendőrség továbbra is várja a lakossági bejelentéseket, észrevételeket a 112-es segélyhívón, valamint a külön erre a célra létrehozott 06/80-201-303-as telefonszámon. A rendőrség eddig több mint 150 bejelentést ellenőrzött.
Az NNI kilenc, romák sérelmére elkövetett támadás ügyében nyomoz, a bűncselekmények egy részét tavaly, a többit az idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.
A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetett támadásban ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket. A Tarnabodon történt bűncselekmény kapcsán a rendőrség három férfit már meggyanúsított az elkövetéssel.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!