Belföld

2009.07.07. 16:42

Újabb influenzás beteg Magyarországon: 22-re nőtt a fertőzöttek száma

Budapest - Újabb, az új influenzavírus által okozott megbetegedést igazoltak az elmúlt 24 órában Magyarországon, így az eddig megerősített esetek száma 22-re emelkedett - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

feol.hu

Július 6-án az Országos Epidemológiai Központ Légútivírus-osztályán vizsgált 3 influenzagyanús beteg közül egy fiatal felnőtt férfinél igazolódott be az influenza (H1N1)vírus. A fertőzés forrása ugyanaz, mint a napokban történt megbetegedéséknél.
    A tisztiorvosi szolgálat közleménye szerint a beteg tünetei július 3-án kezdődtek: láz, végtagfájdalom miatt jelentkezett a László Kórház ambulanciáján, ahol légúti mintát és vért vettek tőle. Az ambuláns ellátás után a beteget otthonában különítették el, jelenleg állapota kielégítő.

Magyarországon május 29. és július 6. között összesen 22 embernél mutattak ki laboratóriumi vizsgálattal "új" influenzát. Májusban egy, júniusban 12, júliusban eddig 9 ember megbetegedése igazolódott. A betegek közül 15 férfi, 7 nő, átlagéletkoruk 28 év. A legfiatalabb beteg 2 éves, a legidősebb 55 éves volt. 
A megbetegedések döntő többsége a fővárosban fordult elő, 20 esetet Budapestről, 1-1 esetet pedig Baranya, illetve Heves megyéből jelentettek.
A 22 közül négy beteget ápoltak kórházban, gyógyszeres kezelés megkezdése, illetve megfigyelésük miatt.  A többi beteget otthonukban különítették el, jelenleg senki sincs kórházban. A betegség tünetei a szezonális influenzajárványok idején észlelt tünetekkel megegyezőek (láz, köhögés, gyengeség, torokfájás, végtagfájdalom stb.). Súlyos szövődményt, például tüdőgyulladást egy esetben sem észleltek. 

A májusban-júniusban megbetegedettek valamennyien meggyógyultak, a júliusban megbetegedettek állapota stabil.

A megbetegedések közül nyolc egy munkahelyen fordult elő. Az első beteg külföldön fertőződött, a többiek pedig huzamos ideig tartózkodtak vele egy légtérben. Az egyik dolgozó családtagjai között három további megbetegedést derítettek fel. Az eddig ismertté vált 22 beteg közül egy egészségügyi dolgozó volt, aki munkavégzés közben fertőződött meg az egyik betegtől.

A betegek közül 11-en külföldön (Egyesült Államok (8), Egyesült Királyság (2) Uruguay (1)), 11-en pedig Magyarországon fertőződtek meg.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!