Belföld

2009.06.24. 11:51

Válság ide vagy oda, tiszteletbeli konzulátus nyílik Betlehemben

Tiszteletbeli konzulátus nyílik Betlehemben - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök, miután tárgyalt Szalem Fajjád palesztin miniszterelnökkel, és Rijád al-Malki külügyminiszterrel a ciszjordániai Rámalláhban szerdán.

feol.hu

Hozzátette: a világgazdasági válság hatására Magyarország csökkenti a külképviseleteinek a számát, de ez nem vonatkozik erre a térségre.
Bajnai Gordon hangsúlyozta: a világ stabilitása nagyon nagy mértékben ebben a térségben dől majd el, ezért Magyarország is kiemelt figyelmet fordít a közel-keleti békefolyamat alakulására.
Szalem Fajjád közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: a magyar miniszterelnök látogatása jó alkalom arra, hogy elismerjék az Európai Unió erőfeszítéseit a békefolyamat továbbvitelében.
Bajnai Gordon felidézte: Magyarország az elmúlt években jelentős segítséget nyújtott a Palesztin Nemzeti Hatóságnak és továbbra is támogatni akarja a demokratikus intézményrendszer fejlődését.
Úgy fogalmazott, hogy Magyarország - most már uniós országként - évtizedek óta az önálló palesztin állam ügye mellett áll, és támogatása nem csak szavakban nyilvánul meg.
Példaként említette, hogy 2004 és 2008 között Magyarország 190 millió forintos kormányzati támogatást nyújtott, idén márciusban pedig 50 millió forint értékű felajánlást tett a Gázai övezet újjáépítéséről szóló nemzetközi konferencián. Ebből az összegből egészségügyi központot építenek.
Kiemelte: szerveztek egy olyan kutatás fejlesztési-gazdasági együttműködést, amelyben palesztin, izraeli és magyar tudósok nanotechnológiai kutatást végeznek - rákgyógyszert fejlesztenek ki - közösen Miskolcon, illetve Jeruzsálemben.
A magyar kormányfő beszámolt arról is, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen palesztin diplomatákat képeznek, mert Magyarországnak is érdeke, hogy egy nemzetközileg is erős önálló palesztin állam jöhessen létre.
Bajnai Gordon a közel-keleti békefolyamat folyatásával kapcsolatban iránymutatónak nevezte Barack Obama amerikai elnök erről szóló beszédét, amely szerinte az Európai Unió elképzelésével is találkozik.
Szavai szerint a beszéd válaszadási kényszert és válaszadási lehetőséget is jelent. Annak örülnénk, ha Izrael és a Palesztin Nemzeti Hatóság is inkább lehetőségként, mint a kényszerként élné ezt meg - fogalmazott.
Hozzátette: előrelépésnek tartja, hogy Benjámin Netanjahu izraeli elnök elfogadta a "két állam" koncepciót, ugyanakkor szerinte Izraelnek és a Palesztin Nemzeti Hatóságnak további lépéseket kell még tennie.
Szalem Fajjád palesztin miniszterelnök a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy minden fontos kérdésről egyeztettek Bajnai Gordonnal. Ide sorolta a két ország gazdasági, kulturális és tudományos együttműködési lehetőségeit, az Európai Uniót, közel-keleti békefolyamatot, valamint önálló palesztin állam megteremtésének aktuális kérdéseit.
Bajnai Gordon a megbeszélést követően, szerdán délután visszautazik Magyarországra.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!