Belföld

2009.05.25. 15:02

Hatvanban szerződést bonthatnak a HospInvesttel

FMH - Felbontja a hatvani kórház működtetéséről szóló, a HospInvest leányvállalatával kötött szerződést a város szocialista többségű önkormányzata, amennyiben a képviselők többsége elfogadja az erről szóló előterjesztést - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a város MSZP-s polgármestere.

feol.hu

Erre azt követően kerülhet sor a testület csütörtöki ülésén, hogy Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke elismerte, a cég nem tudja az intézményben megvalósítani azokat a fejlesztéseket, amelyeket korábban írásban vállalt - közölte Érsek Zsolt, aki önmaga jegyzi az előterjesztést.
    
A javaslat szerint a jövőben egy teljes egészében önkormányzati tulajdonú Kft. működtetné a kórházat, amely átvenné a Hatvani Kórház Egészségügyi (HKE) Kft. valamennyi dolgozóját - tette hozzá. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a HospInvest leányvállalatával 2006-ban kötöttek szerződést, 20 éves időtartamra a helyi kórház vagyonkezeléséről. Ugyanakkor az elmúlt évben ezt kiegészítették egy stratégiai együttműködési tervvel, amelyben a jelentős fejlesztésekre vállalt kötelezettséget a HospInvest illetve a leányvállalata.
    
A kontraktus azt is tartalmazza: amennyiben a HospInvest nem képes végrehajtani a fejlesztéseket, az a működtetési szerződés megszüntetését vonja maga után 90 napos felmondási határidő mellett. Ezért nem számítanak arra, hogy a HospInvest az egyoldalú szerződésbontás miatt kártérítési igénnyel léphet fel - mondta Érsek Zsolt.
Ebben a helyzetben, amennyiben a testület elfogadja az előterjesztést, az önkormányzati cég szeptember 1-jei hatállyal veheti át a hatvani, illetve szintén a HKE által üzemeltetett parádfürdői kórházakat a munkavállalókkal együtt. Előbbiben 360-an, míg az utóbbiban 60-an dolgoznak - közölte a polgármester.
    
Érsek Zsolt hangsúlyozta: mindeddig korrekt volt az együttműködésük a HospInvesttel és sajnálják, hogy nehéz gazdasági helyzetbe került a cég, ám a városnak biztosítania kell a zavartalan betegellátást.
Ugyanakkor lehetségesnek tartja a jövőben szakmai, vagy akár pénzügyi befektető bevonását is a kórházat működtető önkormányzati cégbe - mondta az önkormányzati vezető.
    
Heves megyében egyébként valamennyi kórházat a HospInvest  működteti, a hatvani és a parádfürdői mellett a gyöngyösit és az egri megyei kórházat is. A hevesi megyegyűlés korábban július 31-ig adott haladékot arra a HospInvest Zrt.-nek, hogy elhárítsa a csőd közeli helyzetet. A HospInvest Zrt. április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank, hiteltartozás fejében. leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot. Ugyancsak nehezítette a cég helyzetét, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank eladta a HospInvestben korábban szerzett részesedését.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!