Belföld

2009.04.02. 13:03

Új szabályok szerint büntetik a gyorshajtókat

Budapest - Új szabályok szerint büntetik a gyorshajtást május 2-tól. Nem a százalék, hanem a km/órák mennyisége lesz mérvadó a megengedett sebességhatár túllépésénél.

nincs nev

Korábban, ha valaki például megszegte az 50 km/órás sebességhatárt, akkor az alapján kapott csekket, hogy hány százalékkal lépte azt túl. Ezentúl az számít majd, hogy hány kilométer/órával ment gyorsabban, mint 50 – mondta el egy szakember az MR1-nek.

Engedékenyebb és egyszerűbb is lesz ez az újfata rendszer a réginél a száguldozók esetében is. Autópályán például a 130-as korlátozást átlépő vezető csak 150km/óra felett kap csekket. 

Újdonság még, hogy a beszedett bírságok egy részét az ORFK a közlekedés-rendészet kiadásaira, új eszközökre, és az állomány fejlesztésére költheti. 

Ami nem változik: a bírság legalacsonyabb összege, ami ezután is 30 ezer, a legmagasabb pedig ugyanúgy 300 ezer forint, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!