Belföld

2009.04.27. 08:23

Egyre növekvő terhek

Még a devizahitelesek ügye sem oldódott meg, dr. Veres János mára már volt pénzügyminiszter késedelme nyomán árverezések miatt vidéken már gyermekek kerülnek ki a szülői otthonból, amikor ugyanabban a társadalmi körben többszörös terheket tervez a kormányzat...

feol.hu

Az ingatlanadó és a gyermekes családok terheinek enyhítése érdekében Országbíró Zoltánt ismert parlamenti lobbi szakembert kértük fel Oszkó Péterrel jelenlegi pénzügyminiszterrel és a kormány más tagjaival történő parlamenti lobbi egyeztetésre - írja közleményében az Élhető Nagyvárosok Egészséges Környezet Országos Egyesület.

Hozzáteszik: Egyetértünk azokkal a szakértői véleményekkel, amelyek a vagyonelemek áttekintését javasolják a pénzügyminisztérium részére.

Érdekesnek és a válsággal sújtott magyar lakosság számára hátrányosnak tatjuk az ingatlanadó mértéktelen bevezetését.

Az ingatlanadó sokak szerint marginális és eredménye kétséges, a gazdaságra nincs lendítő ereje.

Ezért az ingatlanadó helyett, vagy annak első megelőző lépcsőjeként a 3000köbcm feletti 5 évnél fiatalabb személygépkocsikat, különösen a megnövekedett számosságú új és idősebb használt városi terepjáró gépjárművekre többlet súlyadóztatását tartjuk célravezetőnek.
Hasonlóan a luxus eszközök(yachtok, nagy teljesítményű motorkerékpárok stb.) és luxus szintű üdülő-nyaraló ingatlanok (pl. 200nm feletti nyaralók-üdülők) valódi "kiskapuk" nélküli adóztatását kívánná meg a társadalmi szolidarítás érvényesítése.

Ezek viszonylag reálisan elérhető és eredményt hozó adóztatási intézkedések lennének.

A lakóingatlanok adóztatása már a jelenlegi mértékében is elvezethet vagyonvesztéshez, mert egyes települések ma is túlzóak a megállapításakor.

A parlamenti lobbi demokratkus és törvényes eszközrendszerén túl, felhívjuk a Bajnai Gordon vezette kormány figyelmét, hogy Magyarország az átlagos életvitelü emberek számára túlterhelt, szinte élhetetlen az egy család életében összeadódó irreális mértékű bírságok, költségek, rezsik miatt, amelyek együtt vizsgálandóak.

Ki és mikor készített hatástanulmányt a családok összegződő éves, vagy havonkénti bontású terheiről? Oszkó Péter pénzügyminiszter jó szakember, politikai szerepvállalásával remélhetőleg mindez nem veszett el.

Európai módon kell a válságkezelést a kormánynak elvégeznie, szakítva a kizsigerelő "fűnyíró" elvű balkáni és szláv hagyományokkal.

Élhető Magyarországon az emberek megértik a teherviselés szükségét, ha azt a fentiek szerint és valódi társadalmi szolidarításon alapulóan a tényleges luxus életmód vagyontárgyain kezdik el.

Valódi, az adószakértők szerint is luxus vagyonok(műkincs,10Mft feletti üzletrész, medencés 400nm-es nyaralók stb.)progresszív mértékű adója támogatható.

Elutasítjuk az ezzel ellentétes intézkedések terveit, az átlagos, vagy az alatti életvitelű családok és gyermekeik életének további indokolatlan megnyomorítását.

OS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!