Belföld

2007.04.18. 02:29

Gázos vizsgáztatás

Székesfehérvár - Legkevesebb egy hónapot kell várni a műszaki vizsgára a közlekedésfelügyeletnél. Az új informatikai rendszer jó, ám kezelését még nem sajátították el egészen a szakemberek.

Miskei Anita

- Több órán át álltunk sorban vizsgára várva az autóklubbnál, hiszen nem voltak felkészülve a közlekedésfelügyelettől átzúduló autósokra. Persze mi magunk is türelmetlenek vagyunk, hiszen az újonnan bevezetett számítógépes rendszer miatt hosszabbá vált a vizsgáztatás, az előjegyzésekben pedig május végi, június eleji időpontokat ajánl a felügyelet - mondta egy autókereskedő, akek ráadásul külföldről behozott autói a telepen várakoznak.

Marics András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közép-dunántúli Regionális Igazgatóság Fejér megyei kirendeltségének vezetője hangsúlyozta, bár a most indított új informatikai rendszer miatt lassabban megy a munka, a betanulási időszakot követően felgyorsul a folyamat. Hozzátette, ráadásul két műszakban megy ma már a vizsgáztatás, továbbá egy hónapon belül igyekeznek minden autóst fogadni. Az igazgató úgy vélekedett, az új számítógépes rendszer szükséges, hiszen az informatikai fejlesztésnek köszönhetően a jövőben olyan teljes körű nyilvántartásuk lesz majd, mely az okmányirodák programjaival is kommunikálhat. Így bár picivel hosszabb a műszaki vizsgáztatás ideje, a szolgáltatások minősége javul. Azt is elmondta Marics András, hogy a megyében már több helyen, az autóklubnál és szervizekben is fogadják a műszaki vizsgára váró autókat, ráadásul az előjegyzett időpontig meghosszabbítják a forgalmi engedélyekben szereplő érvényességet.

Az autószerelők és kereskedők nehezményezik, hogy plusz költséget (egy Trabantnál akár 30 ezer forintot is) és hosszú várakozási időt kénytelenek végigállni akkor is, ha előre bejegyzett időre viszik autóikat vizsgáztatni.

Ezek is érdekelhetik