Belföld

2006.12.15. 03:29

Ezrest gyártottak

Veszprém (hgy) - Ügyes kezdőkként jellemezték a nyomozók azokat a fiatalokat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamis ezerforintosokat nyomtattak és hoztak forgalomba.

Kovalcsik Katalin

A rendőrség adatai és a vallomások alapján a társaság több millió forintot akart nyomtatni. Azért választották az ezerforintost, mert az a legnagyobb címlet, amely még biztonsági szál nélkül forgalomba hozható. Az alezredes megemlítette, hogy az ezerforintosokat a Magyar Nemzeti Bank egy két évvel ezelőtti, szintén veszprémi vonatkozású országos pénzhamisítási ügy után kezdte lecserélni biztonságosabbakra.

- Laikus első ránézésre nehezen különbözteti meg, de volt, hogy boltban is elfogadták, sőt tartozást is rendeztek a hamis pénzzel - közölte Molnár József, a kapitányság gazdaságvédelmi alosztályának vezetője. A nyomozók azután kezdték a bűnügyet felgöngyölíteni, hogy egy székesfehérvári pár húszezer forintért alkatrésznek megvett egy gépkocsit - amit aztán hamis pénzzel fizettek ki.

A rendőrség kiderítette: az élettársi kapcsolatban élő fehérvári pár nem rendelkezik olyan szakmai tudással és technikai ismerettel, hogy viszonylag jó minőségű pénzt állítsanak elő.

A veszprémi nyomozók a baráti kör feltérképezése során jutottak el két Fejér megyei fiatalhoz, akiket a hamis pénz készítésével gyanúsítottak meg. A házkutatások során laptopot, nyomtatókat, számítógépeket, valamint olyan háttértárolót foglaltak le, amire az ezres és az ötszáz forintos volt felmásolva. Az alosztályvezető elmondta azt is, hogy a rendőrség gyanúja szerint a két amatőr nyomdász már két éve nyomtatott pénzt, ha megszorultak anyagilag. Egy-egy hamis bankjegyen egyébként csaknem 100 százalékos volt a haszon, hiszen azokat normál nyomtatóval, sima papírra nyomtatták.

A több megyét is érintő ügyet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon vizsgálják. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Ezek is érdekelhetik