Belföld

2006.12.11. 03:29

Búcsú Puskás Ferenctől

Budapest (hl) - Szombaton több ezren kísérték utolsó útjára a hetvenkilencedik életévében elhunyt legendát, Puskás Ferencet. A Szent István Bazilikában lelt örök nyugalomra a Száguldó Őrnagy, az Aranycsapat kapitánya, a magyar futball legendája.

Kovalcsik Katalin

Ötezren foglaltak helyet a tribünön, a Szózat Latinovits Zoltán előadásában hangzott el, majd Giuseppe Verdi Requiemjéből következett részlet. Novotny Zoltán lépett a mikrofonhoz, ő olvasta fel dr. Schmitt Pál beszédét, a MOB-elnök, a kegyeleti bizottság elnöke ugyanis szívpanaszokkal került kórházba, ezért nem tudott részt venni a gyászszertartáson. A legismertebb és legjobban szeretett magyart szólította el a sors - tolmácsolta a sportdiplomata szavait a riporter. - Katedrát nyitott, a labdarúgás egyetemét. Hazát cserélt, de a szíve örökre Kispesten maradt. Dolgozott mind az öt kontinensen, egyszerre volt a miénk és a világé. Mindenütt másként szólították, de nekünk Öcsi maradt. Különleges képességekkel bírt, mégis egy volt a sok közül. Az évszázad mérkőzésé- ről, a londoni 6:3-ról peregtek képek az óriáskivetítőn, a visszahúzós csodagólról, majd pedig az elvesztett világbajnoki döntő szívbe markoló, utolsó pillanatai következtek.

Szepesi György ezúttal is a pálya széléről beszélt, ugyan-ott állt, ahonnan annak idején tolmácsolta az Aranycsapat találkozóit. Megköszönte, hogy közvetíthette a mérkőzéseket, az Aranycsapat fellépéseit, a felejthetetlen élményeket. Vele született jóakarattal áldotta meg a sors, ha valaki jót tett vele, egy életen át viszonozta. Sőt, nem csak barátokkal tett jót, idegenekkel is. Szepesi nagy levegőt vett, majd így búcsúzott. Szerettünk Öcsi, s szeretni fogunk mindörökké. 

A talán legszebb hispán melódia, az Aranjuez - Puskás Ferencné kérte, hogy csendüljön fel - dallamaira vonult a koporsóhoz a királyi klub, a Real Madrid küldöttsége, a nemrégen hivatalban lévő elnök, Ramon Calderon búcsúzott Puskástól.

Pancho, ahogy mi hívtuk, nehezen betölthető űrt hagyott maga után. Köszönetet mondok nektek, magyaroknak, hogy megosztottátok velünk eme csodálatos labdarúgó játékát. A labdazsonglőr nem csak futballozni, énekelni is tudott, egy korabeli, spanyol kiadásban megjelent kislemezről A nótás kedvű volt az apám című nótából hangzott el részlet Öcsi előadásában. Anghel Maria Villar, a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség elnöke, az UEFA első alelnöke, az európai szövetség első emberének, Lennart Johanssonnak a gondolatait is tolmácsolta. Elmondta, Puskás úgy fog megmaradni Európa, a világ labdarúgásának az emlékezetében, mint a 20. század legnagyobb hőseinek egyike. Megköszönte mindazt, amit a kitűnő gólvágó ott léte, spanyolországi évei alatt orszá-gának adott. Géczi Erika, Tóth Renáta és a Kormorán együttes a Miatyánkat - a zenét Koltay Gergely szerezte - énekelte, majd Szöllősi Zoltán Puskás Ferenc ravatalánál című költeményét a színész Csurka László szavalta. Kodály Zoltán esti dala csendült fel, aztán Buzánszky Jenő lépett az emelvényre. Az Aranycsapat még két élő tagja, Grosics Gyula és a maga nevében búcsúzott az örök baráttól, aki a pályán zseni volt, ám a hétköznapokon szerény átlagember tudott maradni.

Öcsi, ott fenn, az égi világban is légy büszke életedre, játékos pályafutásodra. Örülök, hogy együtt játszhattam veled, hallhattuk közösen nagyon sokszor a Himnuszt. Kívánom, hogy ott fenn találkozz az Aranycsapat tagjaival, a társakkal, edzőkkel. A Földön most már egy csillaggal kevesebb van, ám az égen eggyel több. A tiéd ragyog a legfényesebben.Demjén Ferenc énekelte a Honfoglalás című filmből megismert Kell még egy szó című csodálatos dalt, miközben a magyar labdarúgás korábbi nagyjai, a jelen és a közelmúlt válogatottjai, az élvonalbeli együttesek képviselői kísérték a Köztársasági Őrezred tagjai által az ágyútalpra helyezett koporsót, amely dobpergés és a Himnusz hangjai közepette a maratoni-kapun át hagyta el a stadiont, hogy aztán negyven perc elteltével megérkezzen a Hősök terére. Katonai tiszteletadás következett, amelynek a végén díszsortűzzel búcsúztak a posztumusz dandártábornokká előléptetett Puskástól. Erkel Ferenc Bánk bánjából a Hazám, hazám című áriát Kiss B. Attila énekelte, és dr. Szabó Tamás tábori püspök búcsúztatta a Hősök terén a nemzet sportolóját. Puskás Ferencet az Andrássy úton tízezres tömeg, gyertyás gyászmenet kísérte a Szent István Bazilikáig. A katolikus szentmisét és a temetést dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálta. A köztársasági elnök, Sólyom László meleg szavakkal méltatta a legendás labdarúgót. Kiemelte, nekünk, magyaroknak sokat adott: történelmünk egy sötét időszakában örömet és büszkeséget a nemzetünknek. Összekötő kapocs volt az emberek között. Kiss Rigó László hangsúlyozta, a legfőbb szövetségi kapitány most lehozta őt a pályáról, de nem azért, hogy lecserélje, hanem hogy beválogassa egy másik csapatba, ahol nincsenek vesztesek, csak győztesek. A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia növendékei az oltár elé helyezték a Legendás Tízes több kitüntetését és olimpiai aranyérmét, illetve a világbajnoki ezüstöt. Könyörgések következtek, Grosics Gyula, a Fekete Párduc hálát adott Istennek az Öcsivel együtt töltött évekért, hogy a zseni életének részévé vált. Puskást méltatta a kiváló játékostárs, Bozsik József fia, Bozsik Péter, Détári Lajos, a család szóvivője, Szöllősi György, Gellei Imre, és Öcsi nagyságát hangsúlyozta a világfutball egyik legnagyobb alakja, Franz Beckenbauer is. Erdély üdvözletét, részvétét, szeretetét, háláját hozta Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök, majd Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Juan Antonio Samaranch tiszteletbeli NOB-elnök, valamint Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke köszönt el meghatottan.

Még életében vált fogalommá. Csak egy labda kellett hozzá. Milyen egyszerű, mé-gis megismételhetetlen - mondta Kisteleki. A Nemzet Sportolóját, a Gólkirályt, az örökös Bajnokot a család és a közeli hozzátartozók kísérték utolsó útjára, koporsóját a Köztársasági Őrezred katonái helyzeték a bazilika altemplomában található sírboltba. Szent István földjén született, s a Szent István Bazilikában lelt nyugalomra. Puskás Öcsi örökre elbúcsúzott.

Az alábbiakban a Puskás Ferencet méltató megemlékező beszédekből idézünk.

- De jó lenne hinni, hogy valójában nem is temetni jöttünk. Hogy ez is csak valami káprázatos, Puskás Öcsi-féle csel. De valamennyien tudjuk, akárhogy is kapaszkodunk valamilyen vigaszba, ez a kegyetlen csel volt az utolsó! A futballt, a játékot, az életet, a játékos embert szerető világ ezekben a percekben együtt búcsúzik a leghíresebb magyartól, a huszadik század egyik legjobb labdarúgójától. Élete a labda körül forgott, és ott, abban az omladozó kispesti házban, ahol született, senki sem sejtette, hogy egyszer a világ forog majd Puskás Ferenc körül. Nekünk, akikre örökül hagyta káprázatos egyéniségét, örök csodálatot jelent az a varázslat, hogy ha bárkinek, bárhol, a Föld legeldugottabb zugában is csak annyit mondunk: Magyarország, akkor azonnal csattan rá a lelkes válasz: Puskás! De ez fordítva is igaz. Ha annyit mondunk: Puskás, máris beazonosítják Magyarországot - Lamperth Mónika. - Soha sem fogom elfelejteni, amikor Magyarország Anglia ellen játszott a Wembley Stadionban. Nem kellett kétszer végiggondolnom, hogy ott legyek-e azon a mérkőzésen, amely történelminek ígérkezett. Az a mérkőzés valóban történelmet írt, mivel az angol nemzeti tizenegynek az volt az első veresége, melyet hazai pályáján szenvedett el. Puskás beírta nevét a sporttörténelem nagykönyvébe, a labdarúgóvilág történetének legszebb oldalaira - Juan Antonio Samaranch.

- Di Stefano és a legendás csatársor törté-nelmi tagjai megerősítet- ték véleményemet Puskással kapcsolatban, kimondva, hogy Ferencben a legnagyszerűbb, a hihetetlen visszatérésén és az elképesztő góllövő teljesítményén túl, a személyiségéből fakadó kedvessége, nagylelkűsége és mások iránti embersége volt - Joseph Blatter.- Már Puskásunk sincs - Kisteleki István.

Ezek is érdekelhetik