Belföld

2006.06.22. 02:29

Bezárásra készen

Többmilliós állami támogatás rejtélyes útjáról, becsapott emberekről írtunk alig két hete a Fejér Megyei Hírlapban, a Sérült sorsok vámszedői című írásaiban.

J. Mező Éva

Írásunk megjelenése óta egyébként rengeteg ehhez a témához kapcsolódó telefonhívás érkezett a szerkesztőségbe. Sok panaszost, póruljárt embert hagynak maguk mögött Iszkráék. Egyik volt dolgozójuk például a munkaügyi bíróságon tudta meg, hogy munkáltatója, a Gravitál Kft. nem jelentette be őt a társadalombiztosításhoz, és munkavégzése idején nem is adózott, holott tudomása szerint a cég állami dotációt vett igénybe munkája után. Érthetetlen a dologban az, hogy a támogatás igénybevételének alapvető feltétele az APEH felé a rendszeres és pontos havi elszámolás! 

Visszatérve Kislángra. Munkaidejük lejárta után mintegy húsz ember fogadott bennünket a telephely melletti kis utcában. Dühös, kétségbeesett, reményvesztett volt mind. Néhányan közülük kezükben a mai postával érkezett levelet mutatták, és egymás szavába vágva mesélték a mai nap történéseit

- A felmondás a dátum szerint 16-án íródott - adta kezembe saját papírját Takács Lajosné. - Én ma reggel beszéltem utoljára munkáltatónkkal, Iszkra Györggyel, egy szóval sem tett róla említést, bár én egy korábbi beszélgetésből tudtam, mire készül. Kilencedikén volt itt nálunk utoljára. Előző nap jelent meg lapjukban az írás a családjukról, gondolom, annak hatására jött el magyarázkodni. Előtte októberben láttuk itt. Azt sem tudta, mit dolgozunk, többször üzentünk neki, hogy nincs munkánk, hozzon anyagot, de mindig elhárított bennünket valami átlátszó ürüggyel. Kilencedikén tehát magyarázkodott, az újságban leírtakról azt mondta, hogy hazugság az egész, de mi, akik megismertük őket, tudjuk, hogy igaz abban minden, az utolsó szóig. Iszkra György akkor igyekezett megnyugtatni minket, még több munkát, fejlesztéseket ígért, és elmaradt béreink kifizetését.

Mert hogy Kislángon is tartoznak a dolgozóknak Iszkráék, csakúgy, mint a többi telephelyen. Van, akinek öt, van akinek ennél is több havi fizetéssel

- Munka van, pénz nincs - mondta egyikük, aki nevét addig nem adja, amíg nincs kezében a felmondás. Bár azt is hozzá teszi, reménykedni már nincs miben - Túlóráztattak bennünket, holott a törvény a megváltozott munkaképessgű emberek esetében ezt nem engedi meg. Dolgoztunk reggel héttől este hétig, sőt még szombaton is, azt mondták, ebből tudják kifizetni az elmaradt béreket. Elhittük nekik. Az üzemből többen hitelt vettünk fel megélhetésünkhöz, a havi rezsi kifizetéséhez, bízva abban, hogy ha megkapjuk az elmaradt béreket, akkor majd vissza tudjuk fizetni azt. Szégyen, de gyermekeink támogatnak minket azokban a hónapokban, amikor nem jön pénz - azt gondolom, ez volt legszívszorítóbb része beszélgetésünknek.

-Tele volt a padlás, a raktár márkamentesített ruhaneművel, sportkiegészítőkkel, cipőkkel, ezt azonban az elmúlt héten folyamatosan elszállították innen Iszkráék. Tegnapelőtt járt itt utoljára valaki közülük, természetesen csak délután, amikor az éjjeliőrön kívül már nem volt itt senki. Nem szeretnek velünk találkozni - sorolja a húsz ember szinte egyszerre sérelmeit.

A panaszok azonban egyre ismerősebbek, a sémák, a hiányosságok, a mentegetőzések és ígérgetések, a kihasználó magatartás az egyik üzemben is ugyanolyan, mint a másikban. A munkavégzéshez szükséges szerszámokat itt sem vásárolta meg a munkáltató, aki dolgozni akart, megvette saját pénzen.

Az egyik volt dolgozó a várható eseményekről érdeklődött Iszkra Györgytől, aki, munkáltatóként hivatkozott a politikai helyzetre, a lapban megjelent írásra, az adózásra. Végül arra a kérdésére, hogy be akarja-e zárni a kislángi üzemet, a válasz az volt, igen. Rehák József polgármestert erről a döntésükről Iszkráék ezidáig nem tájékoztatták.A sémák ismerősek az ígérgetések, mentegetőzések, a bűnbakkeresés.

Ezek is érdekelhetik