Belföld

2017.05.09. 11:00

15 éve volt a móri vérengzés, a még élő elkövető ma lelkésznek tanul

Mór - Jövőre lelkészként végezhet a móri bankrablás miatt 2008-ban 40 év börtönre elítélt Weiszdorn Róbert (43).

Kocsis Noémi

A tíz éve rács mögött lévő férfi a szegedi "Csillagban" leérettségizett, majd rögtön beiratkozott teológiára. Ügyvédje szerint ha egyszer szabadul az ügyfele, a kinti életben új hivatását szeretné gyakorolni. Weiszdorn a 2002. május 9-én reggel történt vérengzésben rálőtt a biztonsági őrre, majd a pénzintézethez érkezőket elküldte, biztonsági őrnek adta ki magát -  így segítette a másik rablót, Nagy Lászlót, aki odabent fegyverével gyakorlatilag kivégzett nyolc ártatlan embert. Nagy az előzetes letartóztatásban, még 2007-ben öngyilkos lett.

Az áldozatok közt volt egy házaspár, a 32 éves Szűcs Zoltán és 29 éves felesége, Gyöngyi, akinek szülei a bank előtt ültek az autóban a házaspár  11 hónapos kisfiával.  Az öngyilkosságot elkövetett Nagy László naplójában egyébként leírta, hogy a gyermeket is megölte volna, ha beviszik a szülők a bankba. A meggyilkolt házaspár fiai közül már az akkori kisbaba is középiskolás, bátyjával együtt az eset kapcsán mindketten rendőrök szeretnének lenni. A család évekig kilincselt hiába a kártérítésért.

Weiszdorn Róbert, nem sokkal a letartóztatása után

Forrás: Feol.hu

Ahogy a nyomravezetői díjat sem kaptak meg az a szári férfi, aki perre ment a rendőrség által felajánlott, majd mégis visszatartott 25 millió forintos összegért. Szebenyi István amatőr hadszíntér kutató 2006 októberében bukkant fémkeresője segítségével a Tatabánya és Tarján közötti erdős területen egy Skorpió gépfegyver válltámaszra, hátizsákra, lőfegyverekre, lőszerekre és egyéb ruházatra s ezzel kulcsfontosságú nyomokhoz juttatta a rendőrséget, amelyek alapján kiderülhetett a tettesek kiléte. Nem csak a móri vérengzésben, de egy másik nagy port felvert esetben, a veszprémi postásgyilkosságban is. Ám a a Fővárosi Törvényszék 2014 nyarán jogerős ítéletben mondta ki: az ORFK-nak nem kötelessége fizetni. A Törvényszék ezzel helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét, amelyben elutasította Szebenyi István keresetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!