Koronavírus Fejérben

2020.03.30. 08:00

Segítenek a menhelyek is Fejér megyében

Kapacitástól és lehetőségektől függően igyekeznek kivenni részüket a menhelyek is a koronavírus miatt karanténba kerülők állatainak ellátásából.

S. Töttő Rita

A menhelyek, melyek szigorú biztonsági feltételekkel működnek tovább, azon dolgoznak, hogy a kutyák, macskák a lehető legkevesebbet érezzék meg a járvány miatti felfordulásból

Fotó: Havran Zoltán

Nehéz dolga lesz annak, aki hatósági karanténba vagy kórházba kerül és gondoskodni kell kutyája sétáltatásáról. Ez barátok, ismerősök, rokonok nélkül szinte lehetetlen küldetés – tudják ezt az állatvédők is, akik igyekeznek erejükön felül is segíteni. A menhelyek rendkívül szigorú rend szerint működnek most mindenhol, s noha nincs kevesebb ellátandó állat, az örökbefogadások le­lassultak és a tartalékok apadnak.

– Ahogy lehet, felkészültünk a helyzetre, odafigyelünk a higiéniára – foglalja össze Turczer Edina, a Fema Állatmentők vezetője. – Mi is csak a legfontosabb esetekben járunk el itthonról, igaz, az állatmentés most sem áll le. Csak az örökbefogadókat engedjük be a telephelyre, őket is csak kézfertőtlenítés után, maszkban – mondja a Fema vezetője.

– Mivel férőhelyeink nagyon korlátozottak, így elhelyezésben nem biztos, hogy minden esetben tudunk segíteni. De természetesen, ha valaki segítséget kér és mi azt vállalni tudjuk, akkor megteszünk mindent a kis kedvencért és a gazdiért. Lovasberényben már több családnak segítettünk a héten a kutyusaik ellátásában, mert sajnos vagy életkoruk vagy betegségeik miatt nem tudtak boltba menni tápot vásárolni, így a családoknak a saját készleteinkből vittünk házhoz. De nem csak tápot, hanem gumikesztyűt, fertőtlenítőt és maszkokat is csomagoltunk a tápok mellé. Bár a készleteink rohamosan fogynak, nem ijedünk meg, remélhetőleg ha kifogytunk, lesznek olyan jó emberek, akik majd rajtunk is segítenek, hogy tovább tudjunk segíteni másokon.

A menhelyek, melyek szigorú biztonsági feltételekkel működnek tovább, azon dolgoznak, hogy a kutyák, macskák a lehető legkevesebbet érezzék meg a járvány miatti felfordulásból
Fotó: Havran Zoltán

A Herosz fehérvári állat­otthona is felkészült. Krepsz Gyöngyi, a Takarodó úti menhely vezetője azt mondja: – A legfontosabb, hogy a menhelyi állományt ellássuk, de ahol tudunk, segítünk. A fehérvári önkormányzatnál már leadtam azon önkéntesek nevét, akik tudnak segíteni, és sorra keresem meg a vidéki önkormányzatokat is. Célunk, hogy az állatok a saját helyükön kapjanak gondozást – mondja. Fontos tudni, hogy a hatóságokat minden esetben értesíteni kell, ha fertőzött ember mellől visz el valaki állatot.

Az ASKA egy másik jelenségre hívta fel a figyelmet az oldalán: azt mondják, sokan megijedtek attól, hogy a kutyájuk koronavírus-fertőzést kaphat el vagy adhat át. Hangsúlyozzák, hogy „a kutyák már régen rendelkeznek egy bizonyos koronavírussal, sőt védőoltást is kapnak ellene. De ez nem azonos azzal a koronavírussal, ami jelenleg lázban tartja a világot.” A menhelyvezető Molnár Tamásné bejegyzése így hangzik: „Nem lesz egyszerű a menhelyeknek, mert ez a probléma nem csak nálunk jelentkezett, hanem kivétel nélkül minden menhelyen. A kutyákat nem fogjuk tudni kiadni, de sorra fognak bekerülni az újak. Nekünk nagyon nehéz időszak következik, de ezzel együtt továbbra is felelősséggel tartozunk védenceinkért. A kérésünk az, hogy nyugodtan nézelődjenek a menhelyek oldalain.”

Mányon, az Eszkuláp Állatvédő Egyesület menedékében ugyancsak látogatási tilalom van, szögezte le kérdésünkre Németh Réka, a menhely vezetője. – Adományokat most is fogadunk, mert máshogy nem tudunk talpon maradni, a kutyák most is esznek, illetve sajnos vannak állatorvosi köreink is, de most rendezvényeket sem szervezünk. Nálunk az örökbeadások nem álltak le, de csak írásban egyeztetünk előtte, és nincs ismerkedési szakasz sajnos.

Az Etyeki Állatmentő Egyesületnél jelenleg 35 kutya él, akikről csak néhány fő gondoskodik. Ezért, világított rá Botka Zsolt menhelyvezető, nagyon kell vigyázniuk magukra, nehogy kidőljenek a sorból. Karantén miatt gondoskodásra szoruló kutyák esetén ideiglenes befogadó keresésében igyekeznek segíteni.

Az Ercsi Állatmentsvárnál nagy rohamra készülnek, mondják, hiszen a panzióztatásban vesznek majd részt főleg. Többen megkeresték már őket ugyanis ezzel kapcsolatban, s mindenkinek elmondhatták: folyamatosan férőhelyet fognak biztosítani az ideiglenes befogadásra szoruló kutyáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!