Állatvilág

2014.12.15. 21:15

Milyen veszélyek leselkednek kedvenceinkre karácsonykor?

Közeledik a karácsony, a család minden tagja izgatottan készülődik. Vásárolunk ajándékokat, eltervezzük az ünnepi vacsorát, megvesszük a karácsonyfa díszeket.

Mietsch Rita

Állataink azonban értetlenül figyelik, hogy a gazdi miért rakosgat finom falatokat egy zöld növényre, és miért olyan magasra? Cicánkban felmerül a gondolat, hogy milyen jó lenne azokkal az üveggömbökkel labdázni, fára mászni és a zsinórokat tekergetni, úgy véli, hogy egy új játszóteret kapott a nappali sarkában . Kutyánk szokás szerint az asztal mellett üldögél és várva várja a le-leeső finomságokat.

Nos kedvenceink ezen gondolatmenetéből következik a legtöbb karácsonykor adódó állatorvosi baleset hangsúlyozza az állatorvos, aki szerint az ilyen estéknek általában az a vége, hogy a család a szentestét az állatorvosi rendelőben kénytelen tölteni. Persze ha jól szervezünk, akkor ez nem történik meg. Mégis, mire kell figyelnünk, hogy ezt elkerüljük?

Kutyák esetében tudnunk kell, hogy a mostanában oly divatos nyírfacukor, azaz a xilit kedvencünkre mérgező. Tehát se kutyának, se macskának ne adjunk xilit tartalmú édességet! Mérgező még továbbá a túl sok csokoládé is. A mazsola nagy mennyiségben vesekárosodást okozhat. Karácsonykor se adjunk kedvenceinknek az asztalról zsíros, fűszeres ételeket.

Az ilyenkor aktuális halételeket főleg kutyák esetében mindenképpen kerüljük, mert a szálka sérüléseket tud okozni a gyomorban és a nyelőcsőben ha a kutya nem rág alaposan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!