látogatóközponttal egybekötve

2019.08.26. 14:00

Hamarosan megvalósul egy álom: tavaszra elkészül a vadmadárkórház a Sóstón

Berkényi Tamásnak, a fehérvári vadmadárkórház vezetőjének évtizedes víziója – egy modern, méltó körülményeket biztosító vadmadárgondozó központ – hamarosan beteljesül. A legjobb helyen épül – egy alsóvárosi látogatóközponttal egybekötve – a Sóstó természetvédelmi területén.

S. Töttő Rita

Berkényi Tamás a vadmadárkórház sukorói telephelyén – ami itt folyik, adományoknak és a családnak köszönhető Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A vadmadárkórház Székesfehérváron 23 éve működik, akkor hozta létre Berkényi Tamás állatorvos. A beteglétszám azóta folyamatosan növekszik: mára évi 600 mentett madarat látnak el. A kórház tevékenységi köre és telephelyeinek száma is bővült az elmúlt években. A rehabilitáció, ahol gyakorlatilag az emberektől elzártan készítik fel a természetbe való visszatérésre a madarakat, a Herosz telephelyén zajlik. A sukorói telepen az aktív gyógyítás folyik, itt van a kezelő, a műtő, a beteg madarak gondozása – ez a telep látogatható is. Mindezen funkciók egyben kapnak helyet jövő tavasztól a Sóstó természetvédelmi területén kialakítandó vadmadár-gondozóban. Itt jártunk pénteken Cser-Palkovics András polgármesterrel, Mészáros Attila alpolgármesterrel és Berkényi Tamással, s megnéztük, hogy haladnak a munkálatok.

– A tervek szerint tehát 2020 tavaszán adják át az épületeket, amelyekben alapvetően két funkció valósul meg – mondta el Cser-Palkovics András, aki a fehérvári vadmadárkórház vezetőjéről, Berkényi Tamásról mondta: – Hosszú évek óta végzi ezt a fontos tevékenységet a doktor úr, s végre megkapja azt a környezetet, amit megérdemel. A sóstói komplexum különleges lesz országos és európai viszonylatban egyaránt, hiszen túl azon, hogy fontos természetvédelmi feladatot lát el, Berkényi doktor az óvodákban és iskolákban végzett ismeretterjesztő munkájával is szép missziót teljesít. Ezentúl számtalan csoportot fogadhatnak majd a gondozó erre a célra kialakított központi terében is.

Ez a projekt mintegy 440 millió forintból valósul meg, állami támogatásból, a Sóstó Rehabilitációs Program utolsó fázisaként. Ebbe az összegbe az az eszközpark is bennfoglaltatik, amely lehetővé teszi a vadmadarak mentését, utógondozását, rehabilitációját, valamint az ehhez kötődő ismeretterjesztő foglalkozások megtartását – emelte ki Mészáros Attila alpolgármester is. A ház üzemeltetését, humánpolitikai költségeit a Városgondnokságon keresztül a város fogja finanszírozni, ami azt jelenti, hogy Berkényi doktornak és csapatának csak a szakmára kell majd koncentrálnia, s arra, hogy munkájukat minél több gyereknek, felnőttnek megmutassák. A polgármester nem titkolt reménye, hogy a központ fenntartásához találnak majd pályázati forrásokat, hiszen ez egy rendkívüli természetvédelmi kuriózum. Emellett továbbra is várják majd a civil és üzleti támogatókat.

Berkényi doktor tehát a mentésen túl az ismeretterjesztő munkára is nagy figyelmet fordít, s örömmel látja, hogy kezd beérni a munkája: – Egyre többen teszik meg a szükséges lépéseket, ha bajba jutott madarat látnak: megpróbálják például visszatenni a fészekbe a fiókát vagy ehhez segítséget kérnek, illetve a kirepülős fiókához nem nyúlnak, hanem ott hagyják. Ha mégis bekerül egy nem sérült madár a kórházba, akkor egyre inkább működik a „dajkásítás” módszere nálunk, ami azt jelenti, hogy megpróbáljuk a fiókát elhelyezni olyan, általunk ismert és ellenőrzött fészkekbe, ahol hasonló korú fiókákat nevelnek – tehát rábízzuk a természetre a nevelést.

Berkényi Tamás a vadmadárkórház sukorói telephelyén – ami itt folyik, adományoknak és a családnak köszönhető
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A szakmai munka is egyre fejlettebb a vadmadárkórházban, ami abból szűrhető le, hogy száz nagyon súlyos esetből hányat tudnak megmenteni: ez tavaly 47 százalék volt, vagyis majdnem a felét vissza tudják engedni a természetbe. Joggal merül fel a kérdés, hogy miből tartja fenn a kórházat a doktor: – Jelenleg a költségek 90 százalékát magánadományokból álljuk, vagyis amikor behoznak egy madarat, adományt is kapunk. Kisebb részben vannak pályázatok, céges támogatások is, de a költségek többi részét még mindig a családom állja – mondja. Ebből is látható, mekkora mérföldkő lesz egy olyan beruházás országos és európai szinten is a vadmadármentés világában, amelyből a magyar állam és Székesfehérvár közössége – önkormányzata – is jelentősen kiveszi a részét.

Gazdag madárvilágra kell vigyázni

Sóstón, illetve az egész megyében nagyon gazdag a madárvilág, amelynek gondozásában, ápolásában Berkényi doktor nagyon nagy szerepet vállal – fogalmazott Csete Gábor, a Sóstó természetvédelmi területének vezetője, kiemelve: a Sóstó természetvédelmi területének csapata kezdetek óta együttműködik vele, ám a szakemberre – tette hozzá – nem csak madármentés kapcsán, de bármilyen állat megmentésekor számíthatnak. A költési időszakban például nagyon sok madárfióka esik ki a fészekből, sérül meg. Rigófélék, énekesmadarak, kócsagok, gémfélék, sőt, ragadozómadarak ezrei köszönhetik neki az életüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!