fenntartható és biztonságos energiaellátás

2020.05.25. 17:30

A gólyák számára teszik otthonosabbá az életet a mesterséges fészkek

Fejér megyében is van több, ám az, hogy lakottá válik-e egy ilyen, nem a szakembereken múlik… A madarak védelme érdekében azonban számos egyéb intézkedést is tervez az idei évben az E.ON. Varga Ivettet, a szolgáltató szóvivőjét kérdeztük a témában.

S. Töttő Rita

Mesterséges gólyafészek Pátkán – az ember kínál, a gólya dönt Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hol és mennyi mesterséges fészek kialakítását tervezik Fejér megyében? Tavaszi híreik szerint ugyanis idén 56 fészket helyeztek el az országban.

– Fejér megyében a gólyafészkek száma 350, ezek közül újonnan telepített fészektartók vannak Besnyőn, Kőszárhegyen, Pátkán és Pákozdon. Illetve Seregélyesen az önkormányzat kérésére egy meglévő fészket helyeztünk át tartóoszloppal együtt. Ezeket a kihelyezéseket március 15-ig befejeztük – mivel a madarak visszatérte után már nem végzünk ilyen beavatkozásokat, a gólyák nyugalma érdekében. A fészkek kb. 65 százalékban lakottak, nagyon sok üres fészektartó és fészekkezdemény is van szerte a megyében – hiszen bármilyen gondosan történik a fészektartók helyének kiválasztása a nemzeti parkok, madárvédelmi szakemberek útmutatása alapján, végül a gólyák döntik el, hogy otthonukul választják-e. Az is előfordul, hogy bár maguk a gólyák kezdenek el otthont építeni egy adott helyen, a fészektartó és a fonott fészekalap kihelyezésekor mégsem foglalják el azt, és üresen marad.

A madarak védelme érdekében több kísérleti eljárás is folyt az áramütések megakadályozására. Két éve volt ezzel kapcsolatosan egy sikeres ötletpályázat is, amelyet egy mérnökcsapat megnyert. Ennek a gyakorlatba való átültetését tervezik-e?

– Célunk az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósítása, együttműködésben a hazai nemzeti parkokkal madárvédelmi szakemberekkel. A jelenleg ismert madárvédelmi megoldásokat folyamatosan építjük be hálózatainkon, emellett szeretnénk elősegíteni a madarak védelmére fejlesztett innovációk megszületését is. Az „E.ON – Vigyázz a madárra!” ötletverseny célja is az volt, hogy a résztvevők hatékony és új megoldást keressenek a villamos hálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmi kihívásokra. Ezt az ötletet a gyakorlatban teszteltük, a hálózati tesztelés eredménye azonban a tömeges alkalmazást nem tette lehetővé. Ezzel együtt ezt a törekvésünket korántsem adtuk fel, jelenleg a Kaposvári Villamossági Gyárral dolgozunk együtt egy madárvédelmi célú fejlesztésen. Egy olyan oszlopkapcsoló-burkolat gyakorlati tesztjét kezdjük meg idén júniusban, ami a nagyobb testű madarak védelmét szolgálja.

Mesterséges gólyafészek Pátkán – az ember kínál, a gólya dönt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly nyáron a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködésben összesen 54 villany­oszlopon végeztek átépítéseket azért, hogy védjék a vonuló madarakat. Hasonló munkálatok várhatók-e idén Fejér megyében?

– Számos ponton végeztünk az idei évben a madarak védelmét célzó átalakításokat a villamos hálózatunkon a megyében. Az év első felében Lepsény külterületi részén feszítő és tartószigetelők cseréjére, madárvédelmi burkolat felszerelésére került sor a középfeszültségű hálózaton, s burkolt vezetékre cserélték az áramkötéseket a szakemberek. Polgárdinál a 7-es utat keresztező vasoszlopok madárvédelmi átalakítása történt meg, illetve hasonló munkálatok valósultak meg Fehérváron a Börgöndi út mellett és Sárszentmihálynál. Baracska mellett szintén külterületen oszlopkapcsolókra kerültek a madarak megóvását célzó szigetelő burkolatok.

Az idén további madárvédelmi célú beavatkozásaink is vannak a megyében: Csákváron tartóoszlopok szigetelőburkolatait helyezzük el és burkolt átkötéseket alakítunk ki. A zámolyi tó déli oldalán, valamint Pákozd külterületén a 132 kV-os hálózatra kerülnek fel jelzőgömbök, amelyek a madarak vezetékkel ütközésének veszélyét hivatottak csökkenteni. Tácon és Nádasdladány közelében középfeszültségű oszlopokat és egy oszloptranszformátort alakítunk madárbaráttá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!