Frissen Fejérből

2022.07.22. 11:51

A Sóstón lelhet új otthonra a fehérváriak nagy kedvence, Misi mókus

A Sóstó Természetvédelmi Területen engedték szabadon a Sóstó Vadvédelmi Központban meggyógyított Misi mókust. Egyúttal a Sóstó ölelésében a szakemberek megerősítették, a tó megfelelő vízszintje a csapadékhiány ellenére is biztosított.

Héjj Vivien

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Misit, ki nevét a közösségi médiában aktív felhasználók szavazatai alapján kapta, májusban vitték be megtalálói a Sóstó Vadvédelmi Központba. Pintér Zsófia állatgondozótól megtudtuk, a mókus vélhetően leesett egy magas fáról, ezért törhetett el a jobb mellső lába.

– A vizsgálatok során is nagyon együttműködő volt a mókus, megengedte, hogy megröntgenezzük, bekössük a törött lábát. A kötést tíz napig tűrte, utána úgy gondolta, hogy leszedi, de szerencsénk volt, mert addigra összeforrt a törés. 6 hetes korában került hozzánk, mivel még növésben volt, könnyebben gyógyult. A ketrecnyugalom után áthelyeztük egy madárkalitkába, ahol már ügyesen használta, terhelte a lábát, fogta a kis háztartási kekszeket és gyönyörűen ropogtatta. Később már egy háromszor három méteres ketrecben sünikkel együtt lakott, egészen mostanáig, amikor már annyira erős és ügyes lett, hogy elengedhettük egy számára ideális élőhelyen. – mesélte Pintér Zsófia.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A ketrec kinyitása utáni pillanatokban Misi kissé megszeppenve, de annál nagyobb örömmel kezdte felfedezni a természetvédelmi terület csodáit. A mókus szabadon bocsátása utáni pillanatokban Mészáros Attila alpolgármester kiemelte, a Vadvédelmi Központ munkatársai nagyon komoly értékeket hoznak létre és kiváló szakmai munkájukkal segítik a hozzájuk érkező állatok gyógyulását. Az immár három hónapja működő Sóstó Vadvédelmi Központba gyakorlatilag a Dunántúl teljes területéről hoznak sérült, beteg állatokat. A faji összetétel rendkívül vegyes, emlősök, kétéltűek, hüllők és madarak egyaránt gyógyulnak a fehérvári intézmény nyújtotta modern környezetben.

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Sóstó vízellátása kapcsán az alpolgármester hangsúlyozta, a Sóstó északi tavának üzemi vízszintje teljesen rendben van. A Fejérvíz Zrt.-vel együttműködve – immáron negyedik éve – tisztított szennyvízzel tudják fenntartani a megfelelő vízszintet.

– A Sóstó rehabilitációja során megmentett környezet és élővilág számára mind a víz, mind pedig az egyéb feltételek biztosítottak ahhoz, hogy a mintegy száz madárfaj és rengeteg egyéb állat és növényfaj megfelelő környezetben élhessen. – húzta alá Mészáros.

Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi referense arról beszélt, a tisztított szennyvíz hatalmas segítség a tónak, hiszen jelenleg egyetlen vízutánpótlási lehetőségre sem számíthatnak. A tisztított víz márciustól októberig, az időjárási viszonyokhoz igazodva segíti a tó vízszintjének fenntartását. Ez nagyjából 100 ezer köbméter vizet jelent évente.

– Az itt megálmodott és kiépített rendszer egy nagyon tudatos és átgondolt vízgazdálkodás eredménye. – vette át a szót Böcskey Zsolt, a Fejérvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. – A megtisztított szennyvíz stabil, állandó vízutánpótlást jelent. Sajnos a szennyvíztől, ha meghallják az emberek ezt a szót, kicsit mindenki megijed, de a mai technológiákkal olyan szintűre lehet tisztítani a szennyvizet, hogy Szingapúrban például megisszák, tehát már nincs lehetetlen ebben a szakmában. Jelen pillanatban a Sóstóba a székesfehérvári szennyvíztisztító telep beérkező szennyvízének mindössze két százaléka jön. A normál tisztítási technológia után egy harmadik utótisztítási folyamattal biztosítjuk a beérkező víz kiváló minőségét.

 

Kapcsolódó:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!