Westiek

2022.05.08. 09:00

Kutyamentés kicsit másként

Azok a szervezetek, amelyek kifejezetten egy fajta mentésére és rehabilitációjára szakosodtak, nagy elköteleződéssel végzik munkájukat, és leginkább hivatásként tekintenek választott tevékenységükre.

Hajdú Marianna

Hatvani Viktória, a Westie Rescue Hungary elnöke tizenegy éve elhivatott mentőangyala a westie fajtának

Mi a különbség a menhelyek és a fajtamentők között? A fajtamentő egyesületek általában nem rendelkeznek telephellyel. Mentettjeik legtöbbször szaporítóktól kerülnek a gondozásukba, de nem ritka, hogy a gazda mond le kutyájáról. Olyan elkötelezett fajtamentőket kérdeztünk tevékenységükről, akik több éve vagy akár évtizede mentik és rehabilitálják a szívüknek kedves kutyafajtát.

Hatvani Viktória, a Wes­tie Rescue Hungary elnöke tizen­egy éve elhivatott mentő­angyala a westie fajtának. A WRH-tagokon kívül ideiglenes befogadók segítik munkájukat, olykor kutyapanziók.

– Ha lenne telephelyünk, megváltozna ez a családi be­rendezkedés. Az otthoni kör­nyezetben sokkal jobban tud­nak rehabilitálódni a kutyák. Hozzánk a többségük szaporítótól érkezik, nyilván náluk azokat a dolgokat kell megtanítani, ami egy normális hétköznapi élethez kell. Ilyenek a séta, a szobatisztaság, a kozmetika és a szociális viselkedések. A másik fele pedig gazdától jön, számukra a lelki rehabilitáció a legfontosabb, mivel kiszakítják őket a megszokott környezetből, elvesztik családjukat – magyarázza Hatvani Viktória.

Magyarországon egyedül a németjuhász-fajtamentésnek van saját fajtamentő állatotthona.

– Előbb-utóbb mindenki rájön, nem úgy van, hogy meg­vesszük Rex felügyelőt, és hazavisszük. A kutyát iskolába kell vinni, időt és energiát kell befektetni, és akkor valóban egy Rex felügyelő lenne, de az emberek nagy része erre nem hajlandó – magyarázza Kovács Violetta, a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány elnöke.

Magyarországon hatalmas gondot jelent a német juhászok szaporítása. Mivel az emberek kedvelik a fajtát, a szaporítók a pénzszerzési lehetőséget látják a korlátok nélküli szaporításában. A tenyésztőt az különbözteti meg a szaporítótól, hogy amíg az előbbi nagy gondot fordít állománya testi-lelki jólétére, addig az utóbbi a lehető legkisebb befektetéssel a legnagyobb anyagi hasznot akarja kisajtolni az állatokból.

– Épp ma voltunk Pécsen egy bírósági tárgyaláson, ahol egy szaporító ellen folyt az eljárás, akinek két és fél évvel ezelőtt éhen haltak a kutyái, mert nem adott nekik enni. Elképesztő, hogy miket látunk, láncra vert, lesoványodott szu­kák, és ha a kölyköket nem tudják eladni, akkor egyszerűen kidobják őket.

– Ha azt látjuk, a kutya nagyon akar dolgozni, felajánljuk valamilyen testületnek. Most éppen a NAV-nak ajánlottunk két tehetséges keresőkutyát. 

Gadnai Zoltán, a Magyar Rottweiler Fajtamentés és Rehabilitációs Alapítvány alapító elnöke szervezetével inkább a rehabilitációra helyezi a hangsúlyt, nem a külső mentésre. Általában már akkor keresik, amikor segítségre van szükség. Nem egy esetben kellett házhoz mennie, mert a család félt a saját kutyájától. Ennyire veszélyes lenne a rottweiler? Jellegét tekintve nyugodt, megfontolt, hűséges és engedelmes kutyafajtáról beszélünk. Ez azonban ne tévesszen meg senkit. A fajtára jellemző, hogy fenyegetés esetén védekezési készsége, jól kifejlett küzdő- és védőképessége előtérbe kerül. Nemcsak szolgálati kutyának tökéletes választás, de családban és társ­ként is megállja a helyét, ha megfelelően kezelik.

– Az én hitvallásom az, hogy nagyon meg kell ismerni a kutyát, és a kutyához meg kell találni a megfelelő gazdát. Függetlenül attól, hogy valakinek volt rottweilere vagy most ismerkedik a fajtával, a kutya jelleme meghatározza, milyen típusú gazdihoz tud idomulni – magyarázza Gadnai Zoltán. 
Még mindig gyakran választanak az emberek divatból bizonyos kutyafajtákat. A westie-­ről az édes kis plüssgombóc jut eszükbe, de arra már nem gondolnak, hogy egy energiabomba terriert kapnak. A német juhászok munkakutyák, szükségük van kihívásokra, a rottweilerrel egyetemben ne bioriasztót akarjunk a kert végében láncra verve. Testüket és elméjüket is dolgoztatni kell. A fajtamentők mindent a kutyáik igényeinek rendelnek alá, és elmondható, mentettjeik csak a legjobb gazdihoz kerülhetnek, ebben nem alkusznak. Céljuk nem a gyors gazdára találás, hanem a boldog kutya-gazdi kapcsolat megtalálása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!